Managed hosting door True

Techniek vindt bugs in objectgeoriënteerde talen

 

Bug

CWI-onderzoeker Stijn de Gouw heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor het opsporen van bugs in software geschreven in objectgeoriënteerde talen zoals Java. In een eerste test stelde de techniek de correctheid vast van complexe software van e-commerce softwarebedrijf SDL Fredhopper. De Grouw verdedigt zijn proefschrift Combining Monitoring with Run-time Assertion Checking op 18 december 2013 aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek is uitgevoerd op het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) en het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Universiteit Leiden.

Volgens recent onderzoek van Cambridge University veroorzaken softwarebugs jaarlijks voor 312 miljard dollar aan schade. Het voorkomen, isoleren en oplossen van bugs is daarom van groot belang. Eén methode om dit te doen is run time checking, een techniek die fouten opspoort tijdens het draaien van de code en het programma stopt zodra een ernstige fout optreedt. In objectgeoriënteerde talen zoals Java communiceren objecten met elkaar via berichten.

Rascal

Voor zulke talen controleert run time checking ofwel of de objecten in de juiste volgorde communiceren (monitoring) ofwel of de inhoud van de berichten correct is (run time assertion checking). De techniek die De Gouw heeft ontwikkeld met behulp van metaprogrammeertaal Rascal, combineert deze twee benaderingen op een unieke manier, door slim gebruik te maken van een zogenaamde attributengrammatica.

De nieuwe techniek is getest in samenwerking met SDL Fredhopper, een e-commerce softwarebedijf dat achter de schermen van meer dan driehonderd van de grootste webshops ter wereld actief is. De methode was in staat cruciale en complexe onderdelen van het Fredhopper Access Server (FAS) te testen, een softwaresysteem dat it-services voor zoekopdrachten en merchandise biedt aan e-commercebedrijven. Het was de eerste keer dat de correctheid van deze software kon worden vastgesteld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4952268). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.