Managed hosting door True

McKinsey wil use cases als universele ontwikkeltaal

‘Meet bedrijfsresultaat van softwareontwikkeling’

 

Organisaties hebben vaak geen goede methodieken om de bedrijfsresultaten te meten van de software die zij ontwikkelen. Dit stelt advies- en onderzoeksbureau McKinsey in een rapport over het verbeteren van de efficiëntie van applicatieontwikkeling. Het gebruik van use cases, een beschrijving van gedrag van een systeem, is volgens McKinsey de beste manier om de bedrijfsdoelstellingen en de functionele eisen van een applicatie vast te leggen, zonder focus op techniek en in een taal die zowel door het management als ontwikkelaars wordt begrepen.

It speelt een steeds kritischere rol voor organisaties, zowel voor de interne als externe processen. Volgens McKinsey investeren de meeste grote organisaties veel in applicatieontwikkeling om een eenvoudige reden: hun toekomst kan ervan afhangen. Volgens de onderzoeker ontbreekt echter vaak een betrouwbaar middel, zoals het gebruik van use cases, om de bedrijfsresultaten van de opgeleverde functionaliteit te meten.

Blind vliegen

Veel bedrijven meten bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsapplicaties voor hun organisatie vooral de kosten en inspanningen. Software wordt ontwikkeld op basis van ongestructureerde boodschappenlijstjes, een methode die vaak sterk verankerd is in de organisatie. Welke functionaliteit er door een team wordt opgeleverd in een bepaalde periode wordt nog vaak als moeilijk meetbaar afgedaan. McKinsey waarschuwt voor deze vorm van blind vliegen met een applicatieontwikkelaar, zeker als het onderscheidende vermogen van de organisaties op het spel staat.

De voordelen van de juiste methodieken en systemen zijn groter dan die overhead. De beste oplossing is volgens McKinsey om met use cases te werken. Met deze methode worden de eisen aan applicatieontwikkelingstrajecten vastgelegd in heldere taal en door middel van use case points, opgedeeld in stukken op te leveren functionaliteit. In een use case worden bijvoorbeeld de stappen beschreven die een gebruiker moet doorlopen om in te loggen op een bankapplicatie om zijn saldo te bekijken en wat de applicatie moet doen om de benodigde informatie uit de database te halen.

Toename kosten

Wat een ontwikkelproject oplevert voor een organisatie, wordt volgens McKinsey sterk bepaald door de gebruikte meetmethodiek. Is die afwezig, dan komt de opgeleverde functionaliteit vaak niet overeen met de wensen van de klant. Deze inefficiëntie zorgt er bovendien voor dat de kosten vaak met 30 tot 100 procent toenemen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4900174). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.