Managed hosting door True

Belgen komen met TV-serie over Lernout & Hauspie

 

In België is een tv-reeks in de maak die is gebaseerd op de opkomst en ondergang van spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie uit Ieper. Het Antwerpse productiehuis Geronimo heeft al contacten gelegd met de VRT en regisseur Jan Matthys. In Nederland verschenen er al eerder een tv-film en een theatervoorstelling die zich lieten inspireren door de teloorgang van het Nederlandse softwarebedrijf Baan Company.

De fictiereeks zal zich vooral richten op de gevolgen van de opkomst en de val van het bedrijf op de levens van gewone mensen en niet zozeer op de interne bedrijfsontwikkelingen en het optreden van de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie, meldde het Belgische financieel zakenblad De Tijd. Wanneer de serie is afgerond, is nog onduidelijk.

Fraude

Lernout & Hauspie was een spraaktechnologiebedrijf dat in 1987 in Ieper opgericht werd en pionierde met software en oplossingen voor spraakherkenning en transcriptie. Half jaren negentig kreeg L&H als eerste Belgische bedrijf een notering op de Amerikaanse beurs Nasdaq. In 1997 nam Microsoft een belang van 8 procent in de onderneming. Op zijn hoogtepunt had het bedrijf een marktwaarde van enkele miljarden dollars.

In 2000 onthulde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat het bedrijf de resultaten kunstmatig opgevoerd had via een stelsel van nevenbedrijven. In 2001 werd L&H failliet verklaard; de spraaktechnologie-expertise werd overgenomen door het Amerikaanse Scansoft, nu bekend als Nuance Communications.

In 2010 werden acht topmensen veroordeeld voor boekhoudfraude, waaronder de twee oprichters. Een deel van de beleggers hebben een schadevergoeding gekregen, maar dat zijn voornamelijk Nasdaq-beleggers. Andere gedupeerden, onder meer particuliere beleggers die hun aandelen kochten via de Europese beurs Easdaq, wachten nog op een eventuele schadeloosstelling. 

Baan Company

Het snelle succes en de roemloze ondergang van L&H kent enige overeenkomsten met die van Baan Company, al is het grote verschil dat de gebroeders Jan en Paul Baan volgens de rechter de boekhoudregels niet hadden overtreden. De geschiedenis en de typisch streng gereformeerde cultuur van dit Nederlandse softwarebedrijf vormden de inspiratiebron voor de tv-film 'De uitverkorene' uit 2006. In 2009 werd van deze telefilm een gelijknamig toneelstuk gemaakt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4806355). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.