Managed hosting door True

ICT-onderzoeker Marieke Huisman wint geldprijs

 

Vrouwen met smartphone

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013 van vijftigduizend euro gaat naar dr. Marieke Huisman van de Universiteit Twente. Ict-onderzoeker Huisman leidt een team dat werkt aan de betrouwbaarheid en correctheid van parallelle software.

Het onderzoek van Huisman helpt bugs en crashes van parallele software te voorkomen door het gebruik van logische redeneertechnieken. Tegenwoordig draaien veel computers en smartphones deze software, waarin verschillende processen tegelijk worden uitgevoerd en elkaar daardoor kunnen verstoren. In de afgelopen tien jaar heeft Huisman aanzienlijke voortgang geboekt op dit terrein. 'Zij is in staat om inzicht te geven in het belang van haar onderzoek en informatica in het algemeen. Zij zet zich vol enthousiasme in om de interesse voor Informatica en techniek te vergroten bij jongeren en vooral bij meisjes', schrijft het juryrapport.

Computers spelen overal een rol, zoals bij banken en ziekenhuizen. Fouten in software kunnen daardoor grote gevolgen hebben. ‘Mijn onderzoek helpt om dit soort problemen te verhelpen. Het is mooi om te zien dat dit wordt gewaardeerd’, zegt Huisman. Zij zet het prijzengeld in om haar onderzoek uit te breiden naar andere programmeertalen, vooral functionele talen. Zo wil zij het effect van haar onderzoek verder vergroten.

'Het is nu voor de derde keer dat we deze prijs in samenwerking met IPN uitreiken aan een excellente wetenschapper die behoort tot de top van Nederlands ict-onderzoek’, zegt Louis Vertegaal, directeur van NWO-gebied Chemische en Exacte Wetenschappen. ‘Huisman is een fantastische jonge onderzoeker die met haar onderzoek heeft bijgedragen aan belangrijke doorbraken op ict-gebied. Daarnaast onderneemt zij ook tal van activiteiten die in lijn zijn met de ambitie van NWO om excellent onderzoek beter toegankelijk te maken voor het publiek.'

ICT-onderzoek Platform Nederland

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is een prijs voor een wetenschapper, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ict. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De jurering werd verzorgd door de KHMW. De juryleden waren prof. dr. Henk Barendregt (Radboud Universiteit Nijmegen), prof. dr. ir. Inald Lagendijk (Technische Universiteit Delft) en prof. dr. Eric Postma (Universiteit Tilburg).

Het prijzengeld van vijftigduizend euro is vrij te besteden aan ict-onderzoek. Ook brengt NWO samen met de winnaar een poster uit, met daarop een toegankelijke uitleg van het bekroonde werk. Deze poster wordt verspreid op scholen en andere kennisinstellingen. Op 31 oktober 2013 zal Huisman haar prijs op feestelijke wijze uitgereikt krijgen.

Marieke Huisman

Dr. Marieke Huisman (1973) is als universitair hoofddocent werkzaam in de vakgroep Formal Methods en Tools aan de Universiteit Twente. Huisman promoveerde in 2001 aan the Computing Science Institute of the University of Nijmegen op het proefschrift Java program verification in Higher-order logic with PVS and Isabelle. Sindsdien heeft ze gewerkt als onderzoeker bij Inria in Frankrijk (2000-2008) en als universitair docent aan de Universiteit Twente (2008-2011). Huisman heeft diverse prestigieuze beurzen binnengehaald, zoals een ERC Starting Grant voor haar project VerCors: Verification of Concurrent Data Structures en een NWO Vrije competitie-beurs voor haar onderzoeksproject SlaLoM: Security by Logic for Multithreaded applications.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4776485). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.