Managed hosting door True

Prinsjesdag 2012

MKB krijgt meer voordeel uit WBSO-regeling

 

Meer geld

De WBSO, een reeds jaren bestaande fiscale regeling ter stimulering van onderzoeks- en ontwikkelingswerk, wordt nog beter afgestemd op de wensen van het midden- en kleinbedrijf. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) kondigde tijdens Prinsjesdag 2012 aan dat de eerste schijf in 2013 zal worden verlengd. Met name voor het mkb is dit gunstig. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van deze loonkostensubsidie is vorig jaar verder toegenomen.

In 2011 maakten 20.530 bedrijven gebruik van de WBSO. Dit is 5,6 procent meer dan in het jaar daarvoor. Daarvan behoorde liefst 97 procent tot het mkb. Van het budget ging 73 procent naar deze groep. De verwachting is dat volgend jaar het aantal aanvragers zal stabiliseren. Dit komt doordat het plafond zou worden aangepast. Nu ligt dat namelijk op 14 miljoen euro, maar het was de bedoeling om dit te verlagen naar 8,5 miljoen euro. Dit zou Nederland echter minder aantrekkelijk maken voor de vestiging van r&d-bedrijven.

Bij de recente evaluatie van de regeling over de periode 2006 tot en met 2010 is daarom voorgesteld om het plafond in 2013 op 14 miljoen euro te handhaven. Toch wijkt minister Verhagen hier van af en wordt het hoge percentage iets gereduceerd. Wel wordt bekeken hoe het aanvragen makkelijker kan worden gemaakt. Het budget voor de WBSO bedraagt volgend jaar 723 miljoen euro. Dit is iets minder dan in 2012.

Research & Development Aftrek

Voor de Research & Development Aftrek (RDA) voor niet-loonkosten en investeringen die betrekking hebben op onderzoek en ontwikkeling, wordt in 2014 structureel 500 miljoen uitgetrokken. In de jaren daarna blijft dat peil gehandhaafd. Dit jaar is het budget 250 miljoen zodat sprake is van een verdubbeling.

Deze regeling, die bestemd is voor ondernemingen die ook gebruik maken van de WBSO, slaat goed aan. In 2013 wordt een fiscaal voordeel voorzien van 54 procent van de goedgekeurde RDA-kosten/-uitgaven. Het RDA-bedrag wordt als aftrekpost opgevoerd in de belastingaangifte. Bij te weinig winst of verlies kan het bedrag in een ander jaar worden verrekend. Zo kunnen ook starters profiteren die de eerste jaren nog geen winst maken.

Innovatiebox en Innovatiefonds MKB+

Het ministerie van EL&I stimuleert verder de innovatie via de Innovatiebox en het Innovatiefonds MKB+. De verwachting is dat in 2013 ongeveer zestig bedrijven met kredieten uit dit laatste fonds kunnen starten. De Innovatie Prestatie Contracten (IPC's) worden volgend jaar nauwer aangesloten op het Topsectorenbeleid.

Voor high tech-bedrijven uit het mkb die met buitenlandse partijen willen samenwerken, bestaat de regeling Eurostars. Het nieuwe programma, dat in 2014 begint, zal naar verwachting aanzienlijk groeien. Diverse landen en de Europese Commissie als cofinancier gaan hieraan een hogere bijdrage leveren. De procedures worden vereenvoudigd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4563503). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.