Managed hosting door True

CeBIT 2012

FIFA test systeem doellijnbewaking Fraunhofer

 

De internationale voetbalbond Fifa heeft het Duitse Fraunhofer Institut für Integrierte Schaltungen (ISS) en zijn Deense partner Select gevraagd voor de tweede testfase van een doellijnbewakingssysteem. Het Duitse technologie-instituut demonstreert dit Goalref-systeem op de CeBIT 2012. Naast dit systeem laat Fifa nog een systeem testen: Hawk-Eye, bekend van hockey en tennis. De twee systemen werden uit acht inzendingen gekozen.

De Fifa onderzoekt de mogelijkheden voor doellijntechnologie naar aanleiding van de aanzwellende kritiek dat er regelmatig in wedstrijden doelpunten onterecht worden afgekeurd, omdat de bal niet over de lijn zou zijn gegaan. Na afloop blijkt uit tv-beelden dat het wel een geldig doelpunt was.

De specificaties voor de zogeheten 'goal line technology' zijn in opdracht van de Fifa opgesteld door het Zwitserse laboratorium Empa. Op basis hiervan zijn de twee systemen geselecteerd. Hawk-Eye, het van cricket, tennis en hockey reeds bekende computerbewakingssysteem, gebruikt optische herkenning met gebruik van camera's.

Goalref bestaat uit een zwak magnetisch veld rondom een doel en een speciaal geprepareerde voetbal met radiocommunicatietechnologie. Zodra de bal de doellijn is gepasseerd verandert het magnetisch veld en krijgt de scheidsrechter via versleutelde radiosignalen in zijn oortelefoontje te horen dat het een doelpunt is. Het Deense bedrijf Select is verantwoordelijk voor de elektronica in de bal.

Sporttechnologie

De tweede testfase, die plaatsvindt tussen maart en juni 2012, moet uitwijzen hoe betrouwbaar en robuust beide systemen zijn. In juli besluit Fifa of, waar en wanneer zo'n systeem daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Het Fraunhofer IIS laat de werking van het systeem zien op de CeBIT 2012. Daar toont het instituut ook andere sporttechnologietoepassingen, zoals een 3D-systeem voor training- en wedstrijdanalyses en een Fitnessshirt met sensoren om de hartfrequentie en ademhaling te bewaken. Het onderzoeksinstituut zegt goede hoop de sporttoepassingen te kunnen vercommercialiseren.

De grootste ict-vakbeurs ter wereld vindt plaats van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 maart 2012 in het Duitse Hannover. De openingsavond was op 5 maart.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4439335). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.