Managed hosting door True

Overheid over op open source software

 

Als het aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks ligt krijgen resellers die applicaties maken op basis van open source software er een grote potentiele afzetmarkt bij.

In het plan ’Software open u!’, dat dinsdag 19 november verscheen, stelt GroenLinks de minister van Economische Zaken voor om het voortouw te nemen bij het doorbreken van de machtspositie van softwareleveranciers. Dat kan de overheid bereiken door zelf het goede voorbeeld te stellen en als ’launching-customer’ van open software op te treden. De publieke sector is goed voor 12,5 procent van de software markt.   Als het aan de groene kamerfractie ligt gebruikt de overheid vanaf 2006 alleen nog maar software die voldoet aan open standaarden. Software met een openbare broncode (open source software) heeft bij openbare aanbesteding de voorkeur. De publieke sector moet daarnaast ook zelf actief open source software ontwikkelen, o.a. via een stimuleringsfonds voor de publieke sector (zorg, onderwijs, overheden). Tot slot komt er een kenniscentrum dat de toepassing van open software stimuleert.   Volgens ICT-woordvoerder Kees Vendrik van GroenLinks speelt kostenbesparing een rol maar is dat niet de voornaamste reden is om over te schakelen op open software. ’Het belangrijkste is optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die software biedt. Door gebrek aan concurrentie blijven nu kansen van ICT voor de samenleving ongebruikt’   m.sampimon@channelweb.nl  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3744). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.