Managed hosting door True

Capgemini en Hippo bouwen SAP-koppeling

 

Capgemini en Hippo hebben een integratiemodule ontwikkeld waarmee het product Hippo Portal valt te koppelen aan een SAP-backoffice. Hiermee is informatie uit SAP-applicaties via de frontoffice-software van Hippo te ontsluiten. De integratiemodule is in eerste instantie bedoeld voor gebruik binnen de rijksoverheid. De SAP Portal voldoet volgens overheden niet aan de richtlijnen voor webverkeer. Dit vertelden beide partijen op de vakbeurs Overheid & ICT 2010.

De SAP Portal, die als voorkant moet dienen voor de backend-systemen van SAP, voldoet niet aan de Nederlandse voorschriften voor webverkeer, zoals de Webrichtlijnen en het tonen van de Overheidsbrede metadata, stelt Tjeerd Brenninkmeijer, algemeen directeur van Hippo. Zijn bedrijf levert het open source contentmanagementsysteem Hippo CMS en Hippo Portal, het open source webportaal waarmee informatie op een beveiligde manier uit de achterliggende applicaties wordt ontsloten. 'Omdat wij sinds vorig jaar samenwerken met Capgemini en die partij veel ervaring heeft met SAP ontstond het idee om met behulp van de desbetreffende api's - application programming interfaces - een koppeling te bouwen tussen Hippo Portal en SAP-software. Hippo Portal kan dan als alternatief fungeren voor de SAP Portal die niet geschikt is voor gebruik binnen de overheid.'

Diverse departementen maken gebruik van Hippo en de nieuwe website Rijksoverheid.nl draait eveneens op de open source software. Daarnaast is de Nederlandse rijksoverheid een grootgebruiker van SAP. Volgens Brenninkmeijer biedt het gebruik van Hippo Portal diverse voordelen: het maakt het gebruik van de enterprise resource software (erp) van SAP flexibeler, klanten zijn minder afhankelijk van schaarse SAP-expertise omdat voor een koppeling met Hippo Portal standaard Java-expertise volstaat, en de SAP-licentiekosten kunnen naar beneden, omdat SAP Portal niet meer nodig is. De software van Hippo is open source en kan gratis worden gedownload. 'Wel moet een klant expertise inhuren om de koppeling te laten aansluiten op hun SAP-omgeving.'

Praten

Klanten voor de integratiemodule zijn er nog niet, maar Jeroen van Disseldorp, adviseur bij de open source business-unit van Capgemini, verwacht voor het einde van het jaar de eerste contracten te kunnen tekenen. 'Wij hebben samen met Hippo en Capgemini België veel tijd gestopt in het ontwikkelen van de oplossing. Nu die af is gaan we met klanten praten. Binnenkort vinden de eerste demonstraties van de module plaats.' Hij geeft als voorbeeld een ambtenaar die verlof aanvraagt. Die vult via Hippo Portal de benodigde gegevens in. Zijn manager ontvangt de informatie in zijn takenlijst, schiet de informatie door naar de SAP-achterkant en krijgt vervolgens een overzicht van alle keren dat verlof is aangevraagd. De manager kan dan bepalen of hij het verlof kan goedkeuren en meldt dat aan het systeem en de ambtenaar.

De focus voor de koppeling ligt op de rijksoverheid. Maar ook bij lagere overheden draaien talloze SAP-systemen. Volgens Van Disseldorp is er nog geen overleg geweest tussen Capgemini en PinkRoccade, de automatiseerder die aan gemeenten op SAP gebaseerde backoffice-systemen levert. Brenninkmeijer meent dat ook gemeenten een interessante doelgroep zijn, net als overheden in andere Europese landen, waarvoor speciale weboverheidsvoorschriften gelden.

Kwaad bloed

Van Disseldorp heeft geen contact gehad met SAP over het initiatief, maar wel met collega-SAP-consultants. Hij denkt niet dat het idee om SAP Portal door Hippo Portal bij overheden in te ruilen kwaad bloed zet bij het Duitse bedrijf, waarvan Cap partner is. 'Beide bedrijven hebben baat bij een flexibele informatieuitwisseling op basis van open standaarden. Zo kan de basis van SAP als backend-omgeving voor ministeries blijven bestaan en wordt Hippo niet gediskwalificeerd als frontoffice-leverancier omdat het niet aan SAP zou kunnen worden gekoppeld.' Het voordeel voor Capgemini is dat het bedrijf de open source dienstverlening danig kan versterken als de oplossing aanslaat. Hij wijst erop dat het voor een dienstverlener als Capgemini geen normale gang van zaken is om een product te verkopen. 'Capgemini is van oudsher een systeemintegrator en adviseur. Sinds de overname van Business Application Service van Getronics PinkRoccade zijn we actief met oplossingen die we meerdere keren in de markt kunnen zetten.'


ANWB
Tjeerd Brenninkmeijer meent dat Hippo Portal in vergelijking met SAP Portal als bijkomend voordeel ook informatie uit niet SAP-toepassingen kan ophalen. Hij verwijst naar de ANWB-site die op Hippo draait en waar miljoenen mensen via de portal-functie informatie uit allerlei bronnen raadplegen. Hij kan zich voorstellen dat de SAP-integratiemodule ook voor bedrijven die SAP hebben draaien interessant is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3341588). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.