Managed hosting door True

Studie plaatst OpenXML boven ODF

 

OpenXML zal ODF aftroeven, meent The Burton Group in een nieuwe, onafhankelijke studie. Het onderzoeksbedrijf raadt bedrijven zelfs aan om voor de Microsoft-documentstandaard te opteren.

Microsoft strijdt al een tijdje voor de ISO-erkenning van de eigen documentstandaard OpenXML. OpenXML is de Microsoft-tegenhanger van de open standaard ODF, 'Open Document Format', dat al een ISO-erkenning heeft. Microsoft haalde met OpenXML wel al de erkenning van standaardenorganisatie ECMA binnen.

De stemming over de ISO-erkenning van OpenXML komt eraan in februari. Net op het moment dat de technische commissie voor OpenXML van ECMA daarvoor alle 3522 commentaren heeft verwerkt, verschijnt een studie van onderzoeksfirma The Burton Group die OpenXML als waardevoller beschouwt dan ODF. Noch Microsoft, noch enig ander bedrijf zou het onderzoeksbureau hebben gevraagd de studie te schrijven.

"OpenXML zal wijder verspreid raken dan ODF", staat er te lezen. "De 'vorm-volgt-functie' van OpenXML past beter in de meeste gebruikspatronen van productiviteitstoepassingen. Bovendien lijkt Microsoft, zeer naar het chagrijn van z'n concurrenten, eerlijk moeite te doen om van OpenXML een waardevolle, internationale industriestandaard te maken."

Volgens de onderzoekers is ODF wel waardevol, maar is de standaard enkel echt bruikbaar in "ongebruikelijke scenario's waarbij volledige betrouwbaarheid van het Microsoft Office-bestandsformaat geen vereiste is". Ze stellen dat ODF slechts een fractie bestrijkt van de manier waarop veel organisaties productiviteitstoepsassingen aanwenden. Ook de verdere ontwikkeling en uitbouw van ODF gaat te traag en is te complex, aldus de studie.

In de raad die The Burton Group it-managers geeft, klinkt de kritiek op ODF nog scherper. "ODF volstaat voorlopig niet voor complexe, realistische bedrijfsvereisten, en wordt onrechtstreeks gecontroleerd door Sun Microsystems, ondanks het feit dat het een ISO-standaard is. (...) ODF moet momenteel nog meer gezien worden als een politieke stellingname anti-Microsoft dan als een objectieve technologische selectie."

Het onderzoekbedrijf raadt bedrijven - die rechtstreeks of onrechtstreeks Microsoft Office gebruiken - dan ook aan om ten volle gebruik te maken van OpenXML. Al dan niet erkenning bij ISO zal weinig veranderen aan de markt, klinkt het nog.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2288493). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.