Managed hosting door True

Nieuwe versies van Sun Solaris

 

Sun heeft deze week een update op het Solaris 10 besturingssysteem vrijgegeven. Versie 8/07 bevat nieuwe mogelijkheden op gebied van netwerken, opslag, virtualisatie, beheer en beveiliging.

Zo biedt Solaris nu ook iSCSI exports. Daarmee kunnen harde schijven via het SCSI-protocol over Ethernet benaderd worden. Daarnaast kunnen alle zones, gevirtualiseerde compartimenten voor applicaties, hun eigen netwerk-stack krijgen. Dat betekent dat bijvoorbeeld default route en Quality-of-Service nu per zone kunnen worden ingesteld. Daarnaast is de toegang tot DNS nu voor afzonderlijke gebruikers te regelen.

Met deze update wordt ook Linux BrandZ ondersteund. Daarmee kan een zone zich als een andere besturingsomgeving voordoen. Binnenkort volgen nog andere omgevingen. Daarnaast worden resources nu direct bij het aanmaken van een zone gedefinieerd. Voorheen was dit meer op applicatie-niveau geregeld. Leuk detail is dat dit door een Nederlander, Menno Lageman, is geïmplementeerd.

Andere verbeteringen zijn het key management framework, waarbij applicaties niet langer zelf met PKI-sleutels en -certificaten aan de slag gaan (vergelijk de meest recente versie van IBM z/OS), en aanpassingen in de tunneling van IPsec.

Tenslotte nog iets over de beheersmatige aspecten van de Solaris update. Beheerders kunnen nu een upgrade uitvoeren op een systeem dat local zones draait. Voorheen lukte dat niet omdat dit concept nog niet door de tools werd begrepen.

De update van Solaris is inmiddels beschikbaar op de web site van Sun. Vanaf eind deze maand kan voor een paar tientjes ook een DVD worden besteld. Lees meer over de volgende grote release van Solaris in het artikel 'Solaris en Sun lijken steeds meer op elkaar'.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2122522). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.