Managed hosting door True

Consumentenbond pakt Google aan

 

Google moet stoppen met het illegaal verzamelen en verwerken van gegevens van Nederlandse consumenten voor eigen commercieel gewin. Ook moet de techreus gebruikers een schadevergoeding betalen voor zijn langdurige en ongehoorde privacyschendingen. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen.

Beide organisaties roepen consumenten op zich aan te sluiten bij de juridische actie tegen Google en hun rechten af te dwingen. De wet geeft rechters de mogelijkheid collectieve compensatie op te leggen.

Google volgt het gedrag van consumenten constant door de manier waarop het persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelt, verwerkt en gebruikt om daarmee geld te verdienen, zonder hun toestemming. Dit is in strijd met de Nederlandse en Europese wet, aldus de eisende partijen. De Consumentenbond geeft Google nog een laatste kans. Als het bedrijf de privacy rechten van consumenten met voeten blijft treden, dan volgt een gang naar de rechter.

De Consumentenbond noemt Google het meest dominante databedrijf ter wereld. Het bedrijf verzamelt en verwerkt enorme hoeveelheden persoonsgegevens. Dat gebeurt via zijn overal aanwezige producten en diensten, zoals Google Search, Google Chrome, Gmail, YouTube, Google Maps en Android-telefoons.

Daarbij gaat het onder andere om gegevens over locatie en online activiteiten, zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen. Google verzamelt gegevens op een manier waarbij echte toestemming van gebruikers onmogelijk is, aldus de consumentenorganisatie.

Dark Patters

Daarnaast gebruikt Google zogenoemde ‘dark patterns’: ontwerptechnieken waarmee het concern gebruikers verleidt tot acties die een negatief effect hebben op hun privacy, zoals het onbewust toegang geven tot bepaalde persoonsgegevens. Google voegt de verzamelde gegevens samen en maakt zo diepgaande profielen van de levens van consumenten. Daar wordt goud geld aan verdiend.

Ook geeft Google persoonsgegevens in strijd met de privacywetgeving door aan landen buiten Europa, aldus de bond. Daardoor worden Nederlandse consumenten blootgesteld aan het risico van surveillance door buitenlandse overheden.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Google buit zijn gebruikers uit, en maakt daarmee enorme winsten. In 2022 alleen al bedroeg de omzet van Google uit advertentie-inkomsten ongeveer 224 miljard dollar. Google heeft zich jarenlang verrijkt ten koste van de privacy van consumenten. Dat moet onmiddellijk stoppen.’ Google is het derde grote techbedrijf waartegen de Consumentenbond een actie is gestart om de privacy rechten van consumenten te verdedigen. Ook tegen Facebook en TikTok lopen zaken.

Google zegt in een eerste reactie ‘privacyklachten zeer serieus te nemen’. ‘In september 2022 hebben we de stichting waaraan de Consumentenbond zich nu heeft verbonden om meer details gevraagd, maar nooit een reactie gehad,’ aldus een woordvoerder.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7508627). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.