Managed hosting door True

Pure Storage biedt flash-opslag voor 'chaosdata'

 

FlashBlade//E van Pure Storage

Pure Storage komt eind april met de FlashBlade//E, een opslagoplossing voor ongestructureerde data. De Amerikaanse opslagspecialist positioneert dit nieuwe product als een betere manier om ongestructureerde datagroei efficiënt, betrouwbaar en duurzaam te beheren dan mogelijk is met disk-gebaseerde opslag.

De algehele verwachting op de ict-markt is dat de hoeveelheid opgeslagen gegevens vóór 2030 zal vertienvoudigen, met name door de groei van ongestructureerde data (zoals audio- en video, mobiele data, sociale-mediagegevens). Voor grootschalige en prijsgevoelige workloads die momenteel gebruik maken van disk-gebaseerde opslag (hdd: hard disk drive) is deze groei niet bij te houden, aldus Pure Storage.

Volgens het bedrijf lopen veel it-teams tegen barrières aan met hun legacy storage systemen. Die zouden moeilijk te beheren zijn, nemen veel ruimte in beslag en zijn storingsgevoelig door componenten die regelmatig stuk gaan. Hoewel moderne oplossingen voor bestands- en objectopslag veel van deze barrières kunnen wegnemen, waren ze tot nu toe geen haalbare optie voor grote ongestructureerde data repository's.

Pure Storage zegt nu wel een betaalbaar alternatief te bieden in de vorm van een flash-opslagproduct. Deze ssd (solid state drive)-oplossing FlashBlade//E beheert ongestructureerde data efficiënt, op schaal en duurzaam, stelt het bedrijf. Met dat laatste aspect doelt de opslagspecialist op het energiezuinige verbruik. Het bedrijf beweert dat FlashBlade//E tot vijf keer minder stroom verbruikt dan de disk-based systemen die het vervangt. Daarbij geldt: hoe groter de opslagcapaciteit, hoe hoger de energie-efficiëntie.

Voorbeelden

"Het verschil met het al langer bestaande FlashBlade//S-platform zit 'm vooral in de verschillende uitgangspunten"

Remko Deenik, technical director Europa bij Pure Storage, geeft een aantal voorbeelden van waarbij het FlashBlade//E-platform in te zetten is. 'Denk aan datalakes, zoals opgenomen telefoongesprekken, analytics-data en logdata om die later nog eens te analyseren. Maar ook backup-repository's met gegevens die vanwege regelgeving lang moeten worden bewaard, zogeheten contentstorms, die vaak op sociale media uitbreken, high performance computing-data die voor langere tijd moeten worden opgeslagen, en imaging repository's in ziekenhuizen. Dat is echt een groeimarkt.'

Het verschil met het al langer bestaande FlashBlade//S-platform zit 'm vooral in de verschillende uitgangspunten, legt Deenik uit. Bij FlashBlade//S gaat het om de performance en snelheid en bij FlashBlade//E draait het om de capaciteit en efficiency. 'Bij //S blijft de performance gelijk met de capaciteit en //E begint met een basisperformance-niveau waarbij je met de capaciteit kan blijven doorgroeien. Dat past beter bij de voorbeelden die ik heb genoemd.'

Beide platformen maken gebruik van dezelfde flashmodules met quad-level cell (qlc)-technologie, de volgens Deenik meest 'dense' manier om data weg te schrijven (4 bitjes per cel). 'Bij FlashBlade//E zit er in vergelijking met //S minder compute power aan de bovenkant van het systeem en daaronder meer qlc-capaciteit.'

Aanschaf

De kosten voor FlashBlade//E komen onder $0,20 per GB, inclusief drie jaar service. Het platform begint bij een opslagcapaciteit 4PB (energieverbruik 4000 watt) en is daarna schaalbaar. Naast een traditionele aankoop hebben klanten de optie om het nieuwe flash-product middels een storage-as-a-service-abonnement af te nemen. 'Dit biedt pay-as-you-go voordelen en een cloudachtige ervaring met de beheermogelijkheden van een on-premises implementatie', meldt Pure Storage.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7476530). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.