Managed hosting door True

SIDN brengt KVK Handelsregister naar Irma-app

 

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) ontsluit het handelsregister van de KVK in zijn identiteits-app Irma. Daarmee kunnen ondernemers hun bij KVK geregistreerde en openbare gegevens in de e-wallet laden en eenvoudig delen met derden. SIDN, die Irma beheert en doorontwikkelt, loopt hiermee vooruit op Europese wetgeving over digitale portefeuilles.

Via de Irma-app en de ingeladen KVK-gegevens kunnen gebruikers hun bevoegdheid namens een organisatie aantonen. De technische plaatsing van de gegevens in de app gebeurt aan de hand van de publieke api van het Handelsregister. Deze application protocol interface bestaat al langer. Signicat is de zogeheten identity-serviceprovider die de plaatsing verzorgt.

Het is de bedoeling dat de api-koppeling ook beschikbaar komt voor andere digitale portefeuilles en via andere identity-serviceproviders. KVK ziet veel voordelen in dergelijke e-wallets. 'Ze zorgen voor een scala aan mogelijkheden', vertelt Joost Fleuren van KVK Innovatielab. 'Deze ontwikkeling is goed voor de BV Nederland, voor het digitaliseren van processen, voor het voorkomen van fraude en vanuit privacy-oogpunt, want je houdt zeggenschap over je eigen gegevens.'

Handleiding

SIDN en KVK zijn al langer in gesprek over diverse innovatietrajecten. Dit resulteerde niet alleen in de Irma-koppeling, maar ook in 'een experimentele handleiding hoe serviceproviders openbare KVK-data in identity-wallets kunnen laden', aldus Fleuren. 'We zijn blij om te zien hoe met deze extra duiding van onze bestaande openbare koppeling derde partijen, zoals Signicat, relatief eenvoudig een oplossing hebben weten te realiseren.'

Volgens SIDN kunnen klanten van KVK in een identity-wallet als Irma eenvoudig hun KVK-registratie delen. Hiermee weet de wederpartij geautomatiseerd wat iemands bevoegdheid is, gebundeld met de digitale identiteit van de persoon zelf. Dit resulteert in een meer privacyvriendelijk proces (je weet wat je deelt), dat bovendien veiliger (je hoeft geen kopie van je paspoort meer te delen) en gemakkelijker is in allerlei online-processen.

Met Irma, dat staat voor I Reveal My Attributes, kunnen gebruikers op een makkelijke en veilige manier online inloggen, zichzelf kenbaar maken en toestemmingen geven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7474412). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KVK

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.