Managed hosting door True

KVK moet woonadressen afschermen

 

De woonadressen van ondernemers en bestuurders worden met ingang van het nieuwe jaar afgeschermd in het Handelsregister. Het demissionair kabinet wil met deze wijziging het misbruik van deze adresgegevens moeilijker maken.

Mede door toedoen van de Kamer van Koophandel (KVK) was een levendige handel in (privé)adresgegevens ontstaan. Ook leidde de ongebreidelde verspreiding van woonadressen tot stalking, intimidatie en dreiging. Vooral zelfstandigen met kantoor of praktijk aan huis, zoals artsen en advocaten, hadden daar last van. Dit was de Tweede Kamer een doorn in het oog.

Wettelijk toestemming

"Er zit één gat in het systeem"

De ministerraad heeft daarom besloten dat de KVK vanaf 1 januari 2022 de woonadressen uit het Handelsregister moet gaan afschermen. Dit maakt een einde aan de doorverkoop voor marketingdoeleinden. Alleen overheidsorganisaties en beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, kunnen vanaf 2022 de afgeschermde woonadressen nog inzien. Te denken valt aan de fiscus, advocaten en deurwaarders.

Er zit echter één gat in het systeem. Adressen die zijn opgenomen als vestigingsadres, zijn straks nog wel opvraagbaar. Veel zelfstandige ondernemers hebben een vestigingsadres dat gelijk is aan hun woonadres. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kijkt wat hieraan kan worden gedaan. In de Datavisie Handelsregister waaraan het kabinet werkt, wordt de optie in kaart gebracht om de privacy ook in deze gevallen beter te beschermen.

Evenwicht tussen belangen

Het Handelsregister is een openbaar register waarin iedereen de gegevens van zijn zakenpartners kan controleren. Dat biedt rechtszekerheid in het economische verkeer. Tegelijkertijd moeten de in het Handelsregister opgenomen persoonsgegevens voldoende beschermd worden. De eerder genoemde Datavisie moet het evenwicht tussen die twee belangen opnieuw beoordelen en, waar nodig, bijstellen.

Dit traject is in het voorjaar gestart met een consultatie waarbij bedrijven, burgers en overheden konden aangeven hoe ze gebruik maken van het Handelsregister en hoe het Handelsregister invloed op hen heeft. Het kabinet komt in november met een aantal opties om anders om te gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen van elke optie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7252858). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Totale onzin. Met het KvK-nummer kan je het BTW-nummer ophalen.
De EU heeft een site, waar je de naw gegevens kan controleren met het BTW-nummer.
Dus weer een hersenloze beslissing door de haagse randdebielen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KVK

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.