Managed hosting door True

Branchevereniging daagt KvK voor de rechter

 

Rechtspraak

De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI) start een rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel (KvK). De branchevereniging is van mening dat de KvK onrechtmatig een beroep doet het op het databankrecht en daarmee het recht op hergebruik van handelsregisterinformatie vergaand beperkt.

De KvK heeft op grond van het databankenrecht nieuwe regels opgesteld met betrekking tot het (her)gebruik van handelsregisterinformatie. Dit register wordt volgens VVZBI op slot gegooid.

Monopolie

Volgens de branchevereniging probeert de KvK met de opgestelde regels een monopolie te verkrijgen op het gebruik van dit register, wat in strijd is met de Europese Hergebruikrichtlijn en de Open Data Richtlijn. Deze richtlijn schrijft voor dat openbare overheidsinformatie ruim beschikbaar moet zijn voor diensten met toegevoegde waarde en dat overheden hergebruik van dit soort informatie niet met een databankenrecht mogen beperken. Nu (her)gebruiken VVZBI-leden bijvoorbeeld informatie uit het Handelsregister en verrijken dit om zo innovatieve diensten aan te bieden.

Ook stelt de branchevereniging dat vooral ondernemers getroffen worden door de nieuwe regels. ‘De nieuwe voorwaarden raken niet alleen marktpartijen zoals de leden van de VVZBI maar juist ook de Nederlandse ondernemer die geen eigenaar meer is van zijn eigen data en zijn eigen handelsregisteruittreksel niet eens meer mag delen. Het zijn uiteindelijk de ondernemers die de rekening betalen van de koers van de KvK’, legt Rob Veneboer, voorzitter van de VVZBI, uit.

Databankrecht

VVZBI vindt het onwaarschijnlijk dat de KvK een databankenrecht op het Handelsregister kan claimen en haar nieuwe regels dus ongeoorloofd zijn. Om een databankenrecht te krijgen, is het namelijk vereist dat de KvK significante (risicodragende) investeringen heeft gedaan in het Handelsregister.

Veneboer: ‘De kosten voor het Handelsregister zijn echter altijd betaald door ondernemers bij inschrijving, door afnemers van handelsregisterinformatie en door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bovendien is het voor overheidsinstanties zoals de KvK bij wet verboden om databankenrecht in te zetten om hergebruik nodeloos te beperken. Dat is echter precies wat er nu gebeurt.’

Omdat gesprekken met de KvK op niets zijn uitgelopen, stapt de VVZBI nu naar de rechter

Privacy

KvK laat in een reactie aan Computable weten dat het Handelsregister openbaar is en het beheer hiervan een wettelijke taak van KvK is. ‘Het is onze taak om te zorgen voor de kwaliteit van deze gegevens en onjuist gebruik te voorkomen, zónder de openbaarheid van het hr te beperken en het hergebruik van hr-gegevens te hinderen’, vertelt woordvoerster Ilse Heemskerk.

‘Tegelijkertijd zien we dat het belang van privacy voor ondernemers toeneemt. KvK zal daarom per 1 januari stengere eisen stellen aan het gebruik van gegevens uit het Handelsregister, juist om de privacy van ondernemers te beschermen en oneigenlijk gebruik op grote schaal tegen te gaan. We zien een uitspraak van de rechter dan ook met vertrouwen tegemoet.’

Kansrijke zaak

Die focus van de KvK op privacy vindt belangenorganisatie Privacy First juist een goede zaak. ‘Het lijkt erop dat de KvK privacy steeds hoger in het vaandel heeft staan en de data in het handelsregister beter wil beschermen zodat andere partijen, zoals commerciële instellingen, deze data niet zomaar kunnen verrijken, vermarkten of inzetten voor profilering’, vertelt Vincent Böhre, directeur van Privacy First. ‘Wij gaan de zaak op de voet volgen en zijn benieuwd naar de uitkomst. Het is een mooie rechtszaak om helderheid te krijgen over waar de grenzen liggen, voor nu en in de toekomst.’

Overigens heeft Privacy First zelf ook een rechtszaak tegen het Handelsregister aangekondigd, omdat het register wordt uitgebreid met persoonlijke informatie over alle uiteindelijke belanghebbenden (ubo’s) van in Nederland opgerichte bedrijven. De belangenorganisatie vindt dit een schending van het Europese privacyrecht. Deze rechtszaak start naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele weken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7100433). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KVK

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.