Managed hosting door True

Nieuwe privacywetgeving brengt mkb in gevaar

Nederland ICT, MKB Nederland, DDMA en Mediafederatie uiten zorgen in open brief

 

De nieuwe aanvullende wet op de GDPR/AVG, de zogenaamde ePrivacy-verordening, dreigt het mkb flink te raken. Dit stellen Nederland ICT, MKB Nederland, branchevereniging voor data en marketing DDMA en de Mediafederatie (voorheen het Nederland Uitgevers Verbond, NUV) in een brief die ze op hun eigen sites publiceren. Het kabinet heeft volgens deze partijen geen zicht op de gevolgen hiervan voor het midden- en kleinbedrijf.

‘Sinds 25 mei is de AVG van kracht. Ondertussen is er in Brussel alweer een aanvullende wet in de maak: de ePrivacy-verordening. Net als de AVG dreigen deze regels het mkb flink te raken. Het kabinet heeft hier vooralsnog geen oog voor en stuurt aan op meer snelheid in Brussel, in plaats van zorgvuldigheid en oog voor de gevolgen voor het mkb’, aldus de vier organisaties. Zij benadrukken in hun brief dat bij de toepassing van ePrivacy, bedoeld om de vertrouwelijkheid van digitale communicatie beter te beschermen, de juiste balans gevonden moet worden tussen het recht op privacy van burgers, de werking van de digitale economie en de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven om te innoveren.

Regeldruk

Volgens de vier brancheorganisaties komt het midden- en kleinbedrijf in gevaar door de wet. ‘In het beste geval leidt de verordening in al deze sectoren (van de digitale economie, red.) tot extra regeldruk. In het ergste geval kunnen producten en diensten niet meer worden aangeboden. Het ePrivacy-voorstel heeft in beide gevallen een negatieve impact op het mkb.’ Ze vervolgen: ‘De net ingevoerde AVG kent verschillende wettelijke grondslagen waarmee organisaties persoonsgegevens mogen verwerken. In het ePrivacy-voorstel mag er alleen nog persoonsdata worden verwerkt met toestemming van de gebruiker. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk maakt dit het leven van zowel gebruikers als bedrijven een stuk ingewikkelder. Veel nieuwe technologieën maken gebruik van geaggregeerde data die niets meer te maken heeft met individuele bronnen. Denk aan kunstmatige intelligentie in de zorg of toepassingen voor crowd control.’ Ze voegen hieraan toe dat de huidige GDPR?AVG alternatieve mogelijkheden kent, terwijl de nieuwe wet die niet heeft.

Rol kabinet

Het kabinet moet volgens de partijen in kaart brengen wat de gevolgen van de nieuwe wet voor mkb- bedrijven zijn. ‘Dit, zodat het kabinet kan aansturen op regels die goed op elkaar aansluiten. Bij steeds complexer wordende digitale regelgeving, lijken vooralsnog alleen consultants en juristen gebaat.’ Daarnaast stellen de brancheorganisaties dat de huidige insteek van het kabinet botst met zijn eigen ambities. ‘In de onlangs uitgebrachte digitaliseringstrategie ambieert het kabinet om digitaal koploper van Europa te willen worden. Dit terwijl het kabinet tijdens de onderhandelingen over dit voorstel snelheid van Brusselse regelgeving verkiest boven kwaliteit. De negatieve impact op het Nederlandse bedrijfsleven en innovatie nemen ze voor lief. Op een bijeenkomst op 8 juni bespraken ministers van EU-lidstaten het ePrivacy-voorstel in Brussel. Tijdens deze bijeenkomst drong staatssecretaris Mona Keijzer van EZ merkwaardig genoeg aan op spoedige afronding van de onderhandelingen.’

Grondwetschending

Volgens de briefschrijvers komt zelfs de grondwet in gevaar. ‘Terwijl andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk, onderzoek laten doen naar de gevolgen van de wet voor het eigen bedrijfsleven, duwt Nederland door met alle risico’s van dien. De overheid pleit zelfs actief voor een bepaling dat gebruikers niet de toegang tot een website of dienst mag worden ontzegd als deze geen toestemming geeft om persoonsgegevens te verwerken. Dit brengt niet alleen digitale verdienmodellen, innovatie en aanbod van gratis content verder in gevaar, maar schaadt ook het grondrecht van de vrijheid van ondernemerschap.’ Tot slot roepen de partijen Mona Keizer op om de EU tot ‘kalmte en zorgvuldigheid’ te manen in plaats van haast te maken.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6462934). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.