Managed hosting door True

Politie pakt jihadisme op sociale media harder aan

 

Social media

De politie gaat de online verspreiding van moslimfundamentalisme steviger aanpakken. Een team van de Landelijke Eenheid krijgt als hoofdtaak om jihadpropaganda op openbare sociale media te bestrijden. Het team identificeert, duidt en meldt bepaalde content aan internetbedrijven met het oog op verwijdering.

Tot de werkwijze behoort ook het afstemmen van meldingen en het delen van content met relevante partijen binnen en buiten de politie. Het team heeft de naam Nederlandse Internet Referral Unit (NL IRU) en werkt nauw samen met een Europees IRU-team van Europol.

De eenheid is opgericht als onderdeel van het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme van de Nederlandse regering. In maart 2016 startte een team van vier politiemedewerkers. Na een proefperiode waarin werkwijzen, facilitaire voorzieningen en juridische kaders zijn afgestemd gaat de eenheid nu officieel van start en wordt het team uitgebreid met vijf operationeel specialisten.

De politie: 'De aanpak die de NL IRU hanteert, is gebaseerd op de methode Notice and Take Action (NTA): het identificeren, duiden en melden van bepaalde content aan internetbedrijven, met het oog op verwijdering. Tot de werkwijze behoort ook het afstemmen van meldingen en het delen van content met relevante partners binnen en buiten de politie, waaronder de EU IRU van Europol. Beide IRU’s vullen elkaar aan, waarbij het Nederlandse team zich meer specifiek richt op content die het publiek in ons land beoogt te bereiken.'

Strafbare feiten

Samen met het Openbaar Ministerie is een kader vastgesteld, waarin de bescherming van de vrijheid van meningsuiting wordt afgewogen tegen de noodzaak van verwijdering. Volgens dat kader beperkt de politie de NTA-methode tot de strafbare feiten opruiing en werven voor de gewapende strijd.

Vrijdag 13 april 2016 maakte de politie ook bekend dat tien nieuwe cyberteams worden opricht. Korspchef  Erik Akerboom meldde in een inteview met Nu.nl dat de politie veel digitaal specialisten werft die beschikken over specifieke ict-kennis. De politie is nu bezig om honderd specialisten te werven die internetcriminaliteit aanpakken en gaat dat in 2018 herhalen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5924607). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.