Managed hosting door True

Capgemini bouwt EU-portal open data

 

Capgemini is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van een Europese open data portal. De opdracht voor de ontwikkeling van het platform is aanbesteed door de Europese Commissie. Het contract heeft een looptijd van drie jaar en een waarde van enkele miljoenen euro’s. Capgemini leidt het consortium van bedrijven die de opdracht is gegund.

'De doelstelling van het project is het ontwikkelen, lanceren en beheren van een grootschalig pan-Europees open data platform dat alle overheidsdata uit 39 Europese landen bundelt, zodat de toegankelijkheid en de mogelijkheid om deze data te hergebruiken wordt verbeterd. De data wordt volledig openbaar en toegankelijk voor iedereen met internettoegang', schrijft Capgemini in een toelichting.

Het project wordt geleid door Capgemini Consulting, de strategie- en transformatieconsulting-tak van Capgemini Groep. De consortium-partners zijn: Sogeti, Intrasoft International, het Open Data Institute, Fraunhofer Fokus, Con terra, de Universiteit van Southampton en time.lex. Die organisaties gaan overheden in elk van de 39 landen ondersteunen met de implementatie van beleid om het gebruik en de publicatie van open data te stimuleren.

Over de adviestaken schrijft Capgemini: 'Dat houdt onder meer in: het bevorderen van kennis over de organisatorische en technische vaardigheden die nodig zijn voor de publicatie van open data. Het geven van training, de ontwikkeling van strategieën voor interactie met gebruikersgroepen en het promoten van het hergebruik van gebruikersvriendelijke licentievoorwaarden.'

Naast het ontwikkelen en lanceren van de Europese open data portal moet het contract voorzien in diensten die het mogelijk maken om gepubliceerde informatie te raadplegen die door EU-lidstaten en andere landen uit de European Economic Area (EEA) wordt geplaatst op (open) data portals.

Verder zullen ook diverse analyses en onderzoeken worden verricht, waaronder een studie naar de economische impact van het publiceren van open data door overheden en een rapport over de duurzaamheid van (open) data portal infrastructuren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5226816). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.