Managed hosting door True

IBM biedt Sierra Leone zoekysteem Ebola

 

IBM levert de overheid van Sierra Leone een registratie- en analysesysteem waarmee zij beter inzicht kan krijgen in de verspreiding van het Ebola-virus en de bestrijding ervan. Het systeem wordt dagelijks gevoed met informatie die inwoners via sms of voicemail doorgeven. Dat kunnen vermoedens zijn over ziek geworden mensen, maar ook vragen en zorgen zijn die leven onder de bevolking. Relevante data worden vervolgens op een zogeheten opinie-gebaseerde 'heat-map' getoond, waarbij publieke sentimenten worden gekoppeld aan lokale gegevens.

Het IBM Connections technology-centrum van IBM in Nigeria heeft het Ebola-trackingsysteem opgeleverd. Daarbij is gebruikgemaakt van de expertise van het wereldwijde IBM-netwerk van R&D-labs en de ervaring die de automatiseerder heeft met het leveren van ict-hulp in rampgebieden. Voor het Ebola-informatiesysteem maakt IBM gebruik van mobiele technologie en data analytics en supercomputer-rekencapaciteit via de cloud. Daarbij werkt het bedrijf samen met diverse partijen, zoals Sierra Leone’s Open Government Initiative, Cambridge University’s Africa’s Voices-project, Airtel en Echo Mobile uit Kenia.

Via radio-uitzendingen wordt burgers verzocht informatie te verschaffen, zowel in het Engels als het Krio, de twee meest gesproken talen in Sierra Leone. Radio is een krachtig medium in Afrika. Telecomoperator Airtel stelt een gratis nummer ter beschikking waarmee sms-berichten kunnen worden verstuurd. Ook andere landen kunnen het systeem gebruiken. Zo zet de Nigeriaanse overheid in Lagos het open data-platform in bij de voorbereidingen om een Ebola-uitbraak te voorkomen. Nigeria is recent Ebola-vrij verklaard.

Volgens IBM heeft het systeem in de praktijk al zijn nut bewezen en is al in bepaalde regio's een groeiend aantal verdachte ziektegevallen aan het licht gebracht. De overheid in Sierra Leone kan hier op in springen door er hulpmiddelen naar toe te brengen, zoals zeep, elektriciteitsvoorzieningen en lijkenzakken. Ook kan zij beter inschatten of er meer buitenlandse hulp moet worden gevraagd, zoals medische testapparatuur.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5189682). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.