Managed hosting door True

Martin Kersten wint prijs voor big data-onderzoek

 

Martin Kersten

Martin Kersten, research fellow aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), krijgt de Sigmod Edgar F. Codd Innovations Award 2014, een prestigieuze prijs die wordt uitgereikt aan onderzoekers voor hun innovatieve en toonaangevende bijdragen aan databasesystemen en databases.

De jury looft de invloedrijke bijdragen van Kersten aan het bigdata-vraagstuk en prijst zijn wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hoogwaardige database architecturen en pionierswerk in de realisatie van MonetDB. Volgens Kersten zijn fundamenteel onderzoek en veranderingen in databasemanagementsystemen noodzakelijk voor het efficiënt ontsluiten van enorme hoeveelheden data. Het door Kersten ontwikkelde databasemanagementsysteem MonetDB is sinds 1993 pionier in kolomgebaseerde databasetechnologie. Tegenwoordig is MonetDB het meest voorkomende open source kolomgebaseerde databasesysteem dat wereldwijd wordt gebruikt in meer dan 130 landen en dat meer dan driehonderdduizend downloads telt.

Martin Kersten

Kersten trad in 1985 in dienst bij CWI waar hij de Database Research Group oprichtte. Sinds 1991 is Kersten ook als deeltijdhoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Op 1 januari 2011 werd hij benoemd tot CWI Fellow. Hij publiceerde zo’n 140 wetenschappelijke artikelen en ontving meerdere prijzen, waaronder de 10-year VLDB Best Paper Award.

Ted Codd

De onderscheiding is vernoemd naar Ted Codd (1923 - 2003), uitvinder van het relationele datamodel, die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van databases als wetenschappelijke discipline. De award werd vandaag aan Kersten uitgereikt op de jaarlijkse ACM Sigmod/Pods conferentie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5118359). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.