Managed hosting door True

Bedrijven zitten potdicht voor kansen door beschermende houding

PwC: Nederland lijdt aan informatieverlamming

 

Vrouw notitieblok onderzoek vragenlijst

Het Europese cijfer voor gegevensbescherming daalt dit jaar van 56,8 tot 56,1 punten op een schaal van honderd. Dit blijkt uit Risk Maturity Index van PwC. Het rapport ‘Beyond Good Intentions’, dat in samenwerking met Iron Mountain tot stand kwam, laat zien dat bedrijven lijden aan informatieverlamming. Het gaat volgens PwC dan vooral om de wijze waarop zij hun informatie beschermen. Zij lopen enerzijds onnodige risico’s en anderzijds zitten ze potdicht voor vitale kansen.

Op eigentijdse bedreigingen als het lekken en de diefstal van gegevens, reageren bedrijven met bedrijfsstrategieën, -plannen en -processen om misstanden te voorkomen. Maar tussen goede voornemens en feilloze uitvoering gaapt een enorme kloof die een grote bedreiging voor de informatieveiligheid en het bedrijfsresultaat vormt. Bovenal blijven door die kloof de mogelijkheden en kansen liggen om toegevoegde waarde en concurrentievoordeel met die informatie te boeken.

Het is de tijdgeest die volgens PwC deze bedrijven parten speelt: de verlamde houding in de omgang met waardevolle informatie doet in vergelijkbare hevigheid opgeld in alle onderzochte landen en marktsegmenten. Waar bedrijven protectionistisch en passief met hun informatie omgaan, zou dat volgens PwC innovatief en actief moeten zijn. Het ontbreekt Nederlandse en Europese bedrijven aan het vermogen om informatiebeleid om te zetten in informatieactiviteit.

Uitdaging voor iedereen

Er bestaat volgens het onderzoek een duidelijke correlatie tussen bedrijven die zich beramen op informatierisico’s en organisaties die waardevolle gegevens uit informatie filteren. Maar het daadwerkelijk ontsluiten van de waarde van informatie blijkt een uitdaging voor iedereen. De ondervraagden stellen dat informatie helpt om de bedrijfsvoering en besluitvorming te verbeteren, beter klantinzicht te verkrijgen en de omzet te verhogen. Zij zien echter ook dat potentiële waardevolle informatie die betrekking heeft op andere bedrijfsprocessen onbenut blijft.

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven (44 procent) benut informatie om product- of diensteninnovaties te stimuleren. Daarnaast maakt bijna een kwart van de Nederlandse ondervraagden (24 procent) gebruik van bedrijfsinformatie om de marktintroductietijd te verlagen. Opvallend daarbij is dat meer dan één op de tien organisaties (13 procent) in Nederland aangeeft dat informatie wel degelijk de ontwikkelingscyclus van een product of dienst versterkt.

Meerwaarde uit informatie

‘Uit de Information Risk Maturity Index van 2014 blijkt dat de meeste bedrijven nalaten informatie te benutten voor het ontwikkelen en introduceren van betere producten en diensten, het verbeteren van de klantenservice of het aanboren van meer markten’ zegt Christian Toon, hoofd Information Risk bij Iron Mountain. ‘De suggestie dringt zich op dat organisaties niet weten hoe zij dit moeten aanpakken. Het is cruciaal dat bedrijven greep krijgen op hun informatieprocessen, en kiezen voor een verantwoorde en actieve benadering van informatierisico’s en het creëren van meerwaarde uit informatie. Niet alleen om de bedrijfsbelangen veilig te stellen, maar juist om de onderneming te laten bloeien.’

‘Overal hebben bedrijven te maken met dezelfde uitdagingen’, zegt Claire Reid, PwC Risk Assurance-partner. ‘Ze opereren in een informatielandschap dat toeneemt in omvang, diversiteit en bewegingssnelheid waarbij de vele informatierisico’s evenredig toenemen. Tegelijkertijd is er voortschrijdend inzicht dat informatie benut moet worden om waarde te creëren. Veel bedrijven denken dat ze hun informatierisico’s en de informatiemeerwaarde begrijpen, maar komen erg traag daadwerkelijk in actie. Bedrijven zouden goed tot zich moeten laten doordringen dat informatie hun waardevolste bezit is.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5111301). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.