Managed hosting door True

Nederland ICT eist helderheid over bewaarplicht

 

Fred Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven blijft voorlopig metadata opslaan.

Branchevereniging Nederland ICT roept het Nederlandse kabinet op om snel duidelijkheid te verschaffen over de Nederlandse bewaarplicht van data. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft de Europese bewaarplicht per direct ongeldig verklaard. Op basis van deze Europese regeling zijn telecom- en internetproviders verplicht om metadata van communicatieverkeer op te slaan. Volgens het Hof maakt de richtlijn uit 2006 teveel inbreuk op de privacy van burgers. Vooralsnog blijft deze toepassing van kracht in Nederland.

De Nederlandse bewaarplicht is ontstaan uit Europese regelgeving. Onder deze bewaarplicht moeten Nederlandse telecom- en internetproviders gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten twaalf maanden bewaren. Internetgegevens, zoals ip-adressen, moeten zes maanden bewaard worden. De inhoud van de communicatie wordt niet opgeslagen. Deze metadata kunnen door opsporingsdiensten bij de providers worden opgevraagd in de bestrijding van criminaliteit en terrorisme.

Telecommunicatiewet

Nu er een streep is gezet door de Europese bewaarplicht, vervalt volgens Nederland ICT de basis waarop lidstaten hun bewaarplicht hebben ingevoerd. In Nederland is deze geïmplementeerd in de Telecommunicatiewet. Nederland ICT roept het kabinet op om snel duidelijkheid te verschaffen of en in hoeverre de Nederlandse bewaarplicht nog van toepassing is.

In Nederland is het kabinet onlangs al begonnen met de evaluatie van de bewaarplicht. Nederland ICT vindt het bewaren van communicatie-metadata voor de opsporing van ernstige criminaliteit een zwaar middel met aanzienlijke impact op de privacy van burgers. Nederland ICT wil daarom dat de Nederlandse overheid de uitspraak van het Europese Hof meeneemt in de evaluatie of opsporingsbelangen opwegen tegen de impact die de bewaarplicht op de privacy heeft.

Reactie Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft al laten weten dat hij graag de metadata blijft bewaren. Volgens hem zijn dit soort gegevens ook nodig voor het terugvinden van gestolen telefoons. Wel gaat Teeven de uitspraak van het Europese Hof van Justitie bestuderen. Tot die tijd blijven de gegevens opgeslagen worden. Teeven denkt acht weken nodig te hebben voor zijn evaluatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5051953). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.