Managed hosting door True

Stakers Xerox willen productie lamleggen

 

Staatsbosbeheer kiest voor Xerox MPS

Medewerkers van Xerox in Venray gaan opnieuw staken. Met de nieuw aangekondigde acties moet de productie van toners en drums voor print- en kopieerapparatuur worden lamgelegd doordat productie-ploegen om en om het werk neerleggen. De acties beginnen dinsdagavond 18 maart 2014 om 22.00 uur en duren tot 20 maart 2014 14.00 uur.

'Ondanks drie stakingen en een petitie blijft de directie van Xerox in Venray Oost-Indisch doof voor haar werknemers', aldus Ger Klinkenberg, bestuurder van FNV Bondgenoten. Woensdag 26 februari, vrijdag 28 februari en woensdag 5 maart legden Xerox-medewerkers het werk neer. Dinsdag 25 februari om 14.00 uur verliep het ultimatum dat de vakbond aan Xerox stelde. 

Volgens Klinkenberg is de boosheid van het personeel op een hoogtepunt gekomen en hebben ze besloten over te gaan tot een zogenoemde knipperlichtstaking. Daarbij leggen de ochtend-, middag-, of avond-ploeg om en om het werk neer. Eén ploeg staakt, één ploeg werkt.

Volgens Xerox-woordvoeder Patty de Jong hebben de acties tot nu toe nog geen gevolgen gehad voor de levering aan klanten. 'En anders nemen we maatregelen zodat onze klanten gewoon aan hun spullen kunnen komen.' De Jong weet nog niet hoeveel mensen zullen staken. 'We moeten eerst kijken hoeveel medewerkers zich voor de acties inschrijven. Bij de vorige actie (op 5 maart 2014 red.) waren dat er 75. 28 februari 2014 schreef tachtig man in. Bij de werkonderbrekingen op 26 februari deden 140 mensen mee.'  

Hoger loon

Xerox onderhandelt sinds oktober 2013 met De Unie en FNV Bongenoten over een nieuwe cao. De Jong: 'Met De Unie zijn we nog steeds in gesprek, FNV Bondgenoten is uit de onderhandelingen gestapt en hebben we gevraagd om terug te keren aan de onderhandelingstafel.'

De bonden en de werkgever liggen in de clinch over een nieuwe cao. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3 procent en willen dat de positie van uitzendkrachten wordt verbeterd. De werkgever biedt een loonsverhoging van 1,25 procent, een eenmalige uitkering en aanvullende arbeidsvoorwaarden en zegt door de marktomstandigheden niet aan de eisen van de bonden te kunnen voldoen.

Volgens de bonden werkt van de 850 Xerox-werknemers ongeveer 350 man op basis van een tijdelijk contract of via een uitzendbureau. Klinkenberg: 'Sommigen van hen werken al jarenlang bij Xerox. Met andere woorden: ze horen gewoon bij het bedrijf en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen. Zij willen volwaardige contracten en echte banen.' 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5027268). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.