Managed hosting door True

Overheid deelt hoogtedata met geo-ICT'er

'AHN is springplank naar 3D-diensten'

 

De overheid heeft 6 maart 2014 het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) vrijgegeven. Geo-ict'ers en ontwikkelaars van ict-toepassingen rondom ruimtelijke ordening kunnen aan de slag met de dataset van hoogtegegevens van Nederland. Het gaat om 3D-hoogte-informatie die verzameld is vanuit de lucht. Zo is van elke vierkante meter in Nederland tot op vijf centimeter nauwkeurig de hoogte op maaiveldniveau bekend. Het gaat ook over informatie van bouwwerken en begroeiing.

De gegevens zijn vrijgegeven door Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Dat is een samenwerking tussen het Kadaster, de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken, Rijkswaterstaat en Geonovum die samen grote bestanden met belangrijke geodata ontsluiten voor algemeen publiek.

Het inwinnen van de gegevens heeft een aantal jaren in beslag genomen. Het eerste AHN, ook wel AHN1 genoemd, is samengesteld tussen 1997 en 2003. Het AHN2 bevat gegevens die tussen 2007 en 2012 zijn verzameld. De provincies, de waterschappen en Rijkswaterstaat financierden dat programma.

Het vrijgeven van de data sluit aan bij het doorbraakproject Open data waarbij de overheid grote bronbestanden aan gegevens beschikbaar stelt aan de gemeenschap. Economische Zaken juicht die ontwikkeling toe doordat ze de economie stimuleren.

3D

De eerste bedrijven zijn aan de slag met de ontwikkeling van diensten rondom AHN. Harmen van Doorn van geo-ict-bedrijf Esri Nederland noemt als mogelijke ict-toepassingen: 'Hoogte betrekken bij vormen van beleid dat op administratieve gegevens wordt gebaseerd. Bijvoorbeeld stedenbouwkunde, het vinden van interessante locaties voor zonnepanelen.' Hij noemt ook serious gaming waarbij Defensie of hulpdiensten en gemeenten de kaarten gebruiken voor oefeningen.

Volgens Van Doorn is het hoogtebestand een springplank naar nieuwe Nederlandse 3D-diensten. Mark Herbold, directeur van Esri Nederland en aanjager van het open data-doorbraakproject van de overheid licht toe waarom zijn bedrijf het belangrijk vindt om de content van het AHN2 aan te bieden. 'Content stelt gebruikers in staat om meteen productief te zijn met ruimtelijke analyses. Het AHN2 is een belangrijke toevoeging, omdat het de derde dimensie introduceert. Onze visie is dat 3D straks net zo normaal is als 2D nu.'

Het bedrijf stelt via de website een bètaversie van de hoogtekaart beschikbaar om het publiek mogelijkheden te tonen, de performance te monitoren en feedback van gebruikers te verwerken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5022006). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.