Managed hosting door True

Esri roemt GeoFundament gemeente Eindhoven

 

Enterprise GIS Award 2013

Mary-Ann Schreurs (links) van de gemeente Eindhoven ontvangt de Enterprise GIS Award 2013 van Ed van Ingen van Esri Nederland.

De gemeente Eindhoven heeft tijdens de Esri GIS Conferentie 2013, een jaarlijkse evenement op het gebied van geografische informatiesystemen (gis) in Nederland, de ‘Enterprise GIS Award’ ontvangen. De award is een bekroning voor de vooruitstrevende visie en aanpak van de gemeente. Deze visie heeft gezorgd voor een stevige basis voor de gemeentebrede geo-informatievoorziening. Via dit systeem, dat de naam GeoFundament kreeg, kan Eindhoven informatie op uniforme wijze via de kaart beheren en ontsluiten.

Op de jaarlijkse Esri GIS Conferentie komen meer dan 1vijftienhonderd gebruikers van geo-informatie samen om de laatste ontwikkelingen, visies en ervaringen in de wereld van gis en geo-informatie met elkaar te delen. Elk jaar wordt tijdens deze conferentie een award uitgereikt aan een Nederlandse organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van innovatieve toepassingen van geo-informatie.

Alle medewerkers toegang

Met het systeem GeoFundament krijgen alle medewerkers van de gemeente Eindhoven toegang tot informatie uit gemeentelijke basisgegevens. Het gaat daarbij om basisregistraties zoals de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen), de Basis Registratie Topografie van het Kadaster en het Handelsregister. Ook een groot aantal thema’s die samenhangen met gemeentelijk werk worden via het systeem aangeboden. Deze gegevens variëren van het beheer van de openbare ruimte en vastgoed tot de sociale atlas.

Vanuit het GeoFundament kan ook efficiënt gemeentelijke geo-informatie worden ontsloten als open data en via www.eindhoven.nl gedeeld worden met geïnteresseerden. Doordat in het GeoFundament alle geografische basisgegevens gestructureerd bij elkaar worden gebracht, kan snel worden ingespeeld op behoefte aan kaartmateriaal om publieke dienstverlening en het gemeentelijke werk te ondersteunen.

Plannen voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft plannen voor verdergaande uitbreidingen van het GeoFundament, zoals mobiele toepassingen en integratie met het gemeentelijke Documentair Informatie Systeem. Hiermee wordt het GeoFundament een platform waarmee medewerkers informatie via de kaart met elkaar kunnen delen en waarmee interactie met burgers en partijen in de stad kan worden ondersteund.

Esri Nederland kijkt met bewondering naar het werk van de gemeente Eindhoven. Directeur Ed van Ingen van Esri Nederland reikte de Enterprise GIS-award namens de organisatie uit. ‘De gemeente Eindhoven is een voorbeeld voor andere gemeenten door zijn vernieuwende werkwijze. Door de gemeentebrede informatievoorziening, met optimaal gebruik van de mogelijkheden van gis, kan de gemeente effectiever werken en burgers en partnerorganisaties actief informeren.’

Transparanter en slimmer

Mary-Ann Schreurs nam, als wethouder van de gemeente Eindhoven voor onder meer Innovatie en Openbare Ruimte, de award in ontvangst. Zij benadrukte dat de gemeente pas aan het begin staat. ‘We beseffen steeds meer wat we met kaartinformatie in handen hebben en welke mogelijkheden een toegankelijke kaart biedt om onze maatschappelijke taken te vervullen en ons werk transparanter en slimmer te organiseren.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4888681). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.