Managed hosting door True

'IT-auditor moet ingrijpend veranderen'

 

De it-auditor moet zich opnieuw uitvinden om in 2025 nog de benodigde it-auditexpertise te kunnen leveren. Dit is de conclusie van een onderzoek onder alumni van de opleiding IT Auditing van TiasNimbas Business School en gesprekken met vijftien deskundigen binnen en buiten het vak. Aanleiding voor het onderzoek is het 25-jarig bestaan van de opleiding Executive Master of IT-Auditing.

Het vak it-auditing gaat in de toekomst voor data een steeds grotere rol spelen. Om dit potentieel te kunnen benutten is een verandering nodig in de mindset en de competenties, concludeert het onderzoek. Het onderzoek formuleert de belangrijkste drijfveren die de toekomst van het vak bepalen en geeft ook mogelijke scenario’s.

In het optimistische toekomstscenario speelt de it-auditor een grote maatschappelijke rol. De wereld hangt immers steeds meer van data aan elkaar en de it-auditor gaat realtime zekerheid geven aan de gebruikers van die data. De it-auditor wordt een spin in het web om snel zekerheid te verschaffen in de it-wereld. Standaard compliance-producten verdwijnen langzamerhand en maken plaats voor producten waarin de vraag van de markt centraal staat. Door zich actief te mengen in het maatschappelijk debat, onder meer ten aanzien van beveiliging, heeft de it-auditor het vertrouwen gewonnen bij een breed publiek. En it-auditing wordt volgens TiasNimbas bij de ontwikkeling van it-projecten gezien als een belangrijke succesverhogende factor.

Grenzen bereikt

‘Dat prachtige scenario wordt niet vanzelf gerealiseerd’, zegt TiasNimbas-professor Rob Fijneman. ‘De eisen aan zowel de kennis als de competenties van de it-auditor veranderen. Enerzijds is er behoefte aan sterke generalisten die de complexe ketens overzien en sterk ontwikkelde sociale en communicatieve competenties hebben om het vak op de kaart te zetten. Anderzijds is er behoefte aan specialisten die op deelterreinen hun waarde laten zien en ook concepten uit andere werkvelden, zoals de wiskunde, inzetten om innovaties mogelijk te maken. Dit botst met het huidige opleidingsmodel waarin generieke eindtermen worden gebruikt voor de it-auditor. Het lijkt dan ook zinnig om een ‘common body’ te ontwikkelen waaraan elke student dient te voldoen en daarbovenop een verplichte specialisatie. Want het toevoegen van eisen aan generieke eindtermen heeft de grenzen bereikt.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4811711). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.