Managed hosting door True

Dbms-markt gedomineerd door Microsoft en Oracle

 

De Nederlandse markt van database management systemen (dbms) wordt gedomineerd door twee leveranciers: Mircosoft en Oracle. Hun gezamenlijke aandeel in de installed base, gebaseerd op cpu's, is circa 65 procent. Bijna 80 procent van de Nederlandse organisaties met 20 of meer werknemers heeft een dbms geïmplementeerd. Dit blijkt uit 'Database Management Systemen|The Netherlands 2010-2011', een grootschalig onderzoek van MarketCap.

Wanneer puur vanuit marktpenetratie (in aantal organisaties) gemeten wordt, blijkt bijna de helft van de organisaties met Microsoft SQL Server te werken. Er zijn geen duidelijke verschillen te zien bij uitsplitsing naar sectoren of bedrijfsgrootte. MySQL van Oracle/Sun kent een marktpenetratie van overall 17 procent en Oracle komt uit op ruim 16 procent. Bij Oracle is wel duidelijk sprake van een aanzienlijk hogere marktpenetratie binnen de segmenten ‘large companies' (500-5000 fte) en ‘enterprise' (>5000 fte). Aangezien de Oracle-dbms'en gemiddeld veel meer cpu's omvatten, heeft Oracle dus ook een veel groter aandeel in de installed base.

Alfred den Besten, managing partner en trendwatcher van MarketCap: "Het is duidelijk dat Microsoft en Oracle samen met MySQL de markt stevig in handen hebben. Toch mag de positie van leveranciers zoals IBM, CA, Sybase en Progress niet onderschat worden, zeker als naar specifieke applicaties en platformen gekeken wordt. Zo maakt ruim een derde van de klanten van de IBM business intelligence-applicatie (Cognos & SPSS) gebruik van een IBM dbms-omgeving. En een nadere analyse van bijvoorbeeld hrm-applicaties toont aan dat Progress een belangrijke rol speelt bij Raet-toepassingen. Het heeft dus ook weinig zin om zo maar een onderzoek te doen naar het marktaandeel van databases."

Gebruikerservaring

Marktaandelen zijn interessant, maar zeker zo belangrijk is de gebruikerservaring. Overall beoordelen de gebruikers hun dbms met een schoolcijfer 6,5. Dit cijfers is een gemiddelde, samengesteld uit zes criteria. De best gewaardeerde dbms'en zijn Microsoft SQL, Progress en Oracle. Deze drie scoren overall tussen een 7 en een 7,5. Oracle scoort voor schaalbaarheid, bruikbaarheid voor enterprises en BI-applications het hoogste cijfer, maar wordt het gemiddeld weer negatief beïnvloed door een relatief laag cijfer voor de prijs van de dbms-applicatie.

Van eind november zijn er vier nieuwe enterprise application onderzoeksrapporten beschikbaar bij MarketCap, te weten: finance/erp, hrm & payroll, crm en bi & cpm. Daarnaast zullen ook de rapportages 'Database Management Systems' en 'Business, Information & Solution Architecture' eind november beschikbaar zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3664707). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.