Managed hosting door True

Microsoft domineert databasemanagementsystemen

 

Grafische weergave van de installed base DBMS (klik op beeld om te vergroten)

In de afgelopen jaren heeft vooral Microsoft zijn footprint in databasemanagementsystemen (DBMS) weten te vergroten. In 2006 gaf 48 procent van de bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van SQL server. In vier jaar tijd is dit gegroeid naar een penetratie van 62 procent. Het van oorsprong Zweedse MySQL heeft in deze periode ook een duidelijke groei doorgemaakt. In het afgelopen jaar lijkt de groei te zijn afgevlakt.

Onderzoeksbureau Computer Profile heeft in de afgelopen twaalf maanden gesproken met in totaal 4243 it-functionarissen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers, over het gebruik van besturingssystemen, databasemanagementsystemen (DBMS), netwerk- en systeemmanagementsoftware en applicatie-ontwikkeltools. In totaal worden door de it-functionarissen van deze bedrijfsvestigingen ruim 5100 databaseoplossingen benoemd. Van deze pakketten is zestig procent een Microsoft-oplossing. Eén op de zes databaseoplossingen is een Oracle-oplossing en dit wordt één op de vier als Sun's MySQL wordt meegerekend in de totale Oracle installed base.

Van alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen zegt 72 procent gebruik te maken van een databaseoplossing. De afgelopen jaren blijft dit overall percentage ongeveer op hetzelfde niveau. Het lage percentage in de financiële sector kan grotendeels worden verklaard door het verschil tussen bedrijfsvestigingniveau en organisatieniveau. Een relatief groot deel van de bedrijfsvestigingen in de financiële sector is onderdeel van een grotere organisatie. Databaseoplossingen draaien dan vaak op een centrale locatie.

Ontwikkeling DBMS-pakketten
In de afgelopen jaren heeft vooral Microsoft zijn footprint weten te vergroten. In 2006 zei 48 procent van de bedrijfsvestigingen gebruik te maken van SQL server. In vier jaar tijd is dit gegroeid naar een penetratie van 62 procent. Het van oorsprong Zweedse MySQL heeft in deze periode ook een duidelijke groei doorgemaakt. In het afgelopen jaar lijkt de groei te zijn afgevlakt. In welke mate dit een tijdelijke pas op de plaats is, onder invloed van economische omstandigheden of een heroverweging van (potentiële) gebruikers volgend op de overname van Sun en daarmee MySQL door Oracle, zal duidelijk worden in de komende twee jaar.

Doelgroep van de verschillende DBMS-oplossingen
Een andere manier van indelen is naar type gebruiker. Voor de vier meest voorkomende DBMS-oplossingen is gekeken naar het type organisatie, gelet op de omvang dat de oplossing gebruikt. Voor de ruim 2600 in kaart gebrachte gebruikers van Microsoft SQL-server geldt dat 45 procent is terug te vinden in het segment Nederlandse organisaties met 50 tot 250 medewerkers. 21 procent van de SQL-gebruikers valt in het segment 250 tot 2500 medewerkers. Ongeveer één op de tien gebruikers betreft organisaties met meer dan 2500 medewerkers of is onderdeel van een Fortune 500-organisatie. De resterende 23 procent van de gebruikers van Microsoft SQL server is actief in de publieke sector.

Oracle leunt sterker op het publieke segment. Van de tien Oracle-gebruikers zijn vier gebruikers terug te vinden in de publieke sector. In de midmarket, organisaties met 50 tot 250 medewerkers, is Oracle duidelijk minder aanwezig. IBM is relatief sterk vertegenwoordigd in het segment national enterprises.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3664329). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.