Managed hosting door True

'Bedrijfsleven moet noodplan stroomverbruik maken'

 

Het energieverbruik van bedrijven en huishoudens stijgt terwijl de maatschappij teeds meer op duurzaamheid inzet. Het gevaar bestaat dat het elektriciteitsnet het tempo van de toenemende vraag en de energietransitie niet kan bijbenen. Daarvoor waarschuwt Kees Jan van Vliet, partner finance & technology bij Boer & Croon.

Van Vliet ziet dat de druk op het stroomnetwerk stevig toeneemt. Dat heeft impact op huishoudens, maar ook op het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat. Als de leveringszekerheid niet is te garanderen, komen bedrijven stil te liggen en leidt dit tot sectoroverschrijdende supply chain-problemen. Als bedrijven geen aansluiting kunnen krijgen op het energienetwerk, bestaat de kans dat ze een verhuizing naar het buitenland moeten overwegen.

Dat roept de vraag op hoe bedrijven de energielevering kunnen monitoren, zodat ze op piekmomenten kunnen anticiperen. Van Vliet geeft aan dat allereerst relevante data moet worden gegenereerd, eventueel in samenwerking met gespecialiseerde partijen. Vervolgens moet dit worden gevisualiseerd en gekoppeld aan een scenario met te nemen acties, een soort noodplan. Dat kan de aanschaf van een generator zijn, de aanleg van zonnepanelen en accu´s. Of, meer ingrijpend, veranderingen in het productieproces zoals het uitvoeren van energie-intensieve processen in de nacht.

Industriewater

Datacenters hebben een slechte reputatie als het om duurzaamheid gaat die alle groene stroom wegkapen voor de neus van huishoudens. Niets is minder waar, zo betuigt Niek van der Pas, expert bij Legrand Datacenter Solutions. 'De sector doet het juist heel goed en werkt hard aan verbeteringen.'

Ook als het gaat om drinkwater liggen datacenters onder vuur. Volgens een onderzoek (2020) van GreenIt, in opdracht van de provincie Noord-Holland, is er bij de bestuurders van datacenter nog onvoldoende kennis van en aandacht voor hun waterhuishouding. Ook lijkt in de datacenter-sector veel onduidelijkheid wat de wet- en regelgeving is rondom het waterverbruik voor datacenters.

Dat Noord-Holland hier onderzoek naar doet, is logisch, omdat in deze provincie relatief veel datacenters staan. Landelijk gebruiken datacenters 0,088 procent van het totale leidingwater in Nederland. In Noord-Holland ligt dit getal op 0,6 procent. Drinkwaterbedrijven willen dat datacenters geen drinkwater, maar industriewater voor hun koelsystemen gaan gebruiken. PWN en Evides Industriewater zijn in 2022 samen NH-Water gestart. Waterschappen willen dat datacenters afblijven van grondwater.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7490784). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.