Managed hosting door True

Equinix: temperatuur datacenter kan naar 27 graden

 

AM3 (laag) en AM4 (hoog) van Equinix op het Science Park in Amsterdam.

Equinix verhoogt de temperatuur in zijn datacenters om zo het energieverbruik te verminderen. Door minder te koelen met koelapparatuur en buitenlucht te gebruiken, loopt de temperatuur in de datacenters op tot 27 graden. Volgens het bedrijf is dat een prima temperatuur voor servers om hun werk te doen.

Op dit moment is de lucht die Equinix de servers in blaast zo'n 23 graden celsius, dat gaat nu geleidelijk naar 27 graden. Een hyperscaler als Google houdt het op ruim 26,5 graden omdat koeling wel noodzakelijk blijft om servers draaiende te houden en tegelijkertijd een gezonde werkomgeving te bieden voor de technici. 

Raouf Abdel, verantwoordelijk voor de wereldwijde bedrijfsvoering van Equinix, zegt dat koelsystemen verantwoordelijk zijn voor ongeveer een kwart van het wereldwijde energieverbruik van de datacenteraanbieder. ‘Met dit nieuwe initiatief kunnen we de thermostaat in onze datacenters slim aanpassen op een manier waarop consumenten dat thuis doen.’ Volgens Abdel kan op sommige locaties het energieverbruik met tien procent omlaag als wijzigingen worden doorgevoerd.

Om dat te bereiken, werkt Equinix met meerdere partijen samen. Zo kijkt het met brancheorganisaties, koeling-experts en leveranciers van koelapparatuur hoe de datacenterindustrie serviceniveaus kan garanderen bij een hogere temperatuur in het datacenter. Equinix heeft tot doel om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Naast het verminderen van het gebruik van koelsystemen moet dat bereikt worden met de inkoop van groene stroom.

Luchtinlaat

Ict-apparatuur in datacenters, waaronder routers, servers en opslagarrays, geven veel warmte af. Datacenters worden uitgerust met koelsystemen om die warmte af te voeren. ‘De meeste datacenters werken binnen beperkende temperatuur- en vochtigheidsbanden en dat zorgt dat die omgevingen vaak onnodig koeler zijn dan voor de apparatuur vereist is’, zegt Rob Brothers, die voor adviesbureau IDC de datacentermarkt analyseert.

De American Society of Heating, Refrigeration and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) bepaalt de normen voor luchttemperatuur en luchtvochtigheid in datacenters. De luchtinlaat van de servers moet volgens deze branche- en standaardisatie-organisatie tussen de 15 en 32 graden worden gehouden. Ook  adviseert deze partij een luchtvochtigheid tussen de twintig en tachtig procent.

Efficiëntieverbeteringen worden in het datacenter gemeten aan de hand van de power usage effectiveness (pue). Dat staat voor de totale hoeveelheid stroom die door een datacenter wordt gebruikt, gedeeld door de stroom die wordt gebruikt om de ict-apparatuur in het datacenter te laten draaien, en biedt een industriestandaard voor de energie-efficiëntie van datacenters.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7456305). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Ik vraag het me af.
Je koelt het temperatuurverschil. Dat is de energie die je erin stopt.
Fans in de servers gaan echter harder draaien omdat eerder de hogere temperatuur bereikt wordt. En nu lijkt dat niet veel, 5 watt voor een ventilator, in een server zitten er al snel 5. Dat is 25 watt... per server.
Misschien klokken servers zelfs terug en zijn er meer servers nodig om dezelfde capaciteit te krijgen.

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.