Managed hosting door True

QTS Groningen levert restwarmte aan WarmteStad

 

QTS Data Centers gaat in Groningen restwarmte (datathermie) leveren voor een stadsverwarmingsproject. Daartoe heeft de datacenterexploitant een samenwerkingsovereenkomst gesloten met WarmteStad, het duurzame nutsbedrijf voor de gemeente Groningen.

WarmteStad heeft onlangs de bouw afgerond van een innovatieve warmtecentrale die 100 procent van de restwarmte van het datacenter QTS Groningen gaat gebruiken. Warmtepompen, aangedreven door hernieuwbare energie, leveren warm water via een bestaand ondergronds verwarmingsnetwerk dat is aangelegd in de wijken Zernike, Paddepoel en Selwerd. Dit initiatief dient nu als model voor het hergebruik van datacenterwarmte.

Naar schatting zal het nutsbedrijf in 2026 duurzame warmte produceren voor ruim tienduizend huishoudens, gebouwen en kennisinstellingen in de noordelijke wijken van Groningen. Door verwarming met water kunnen gebouwen zonder aardgasaansluiting werken, wat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert en de milieudoelstelling van Groningen ondersteunt om in 2035 volledig CO2-neutraal te zijn.

Een van de klanten van QTS is Overheidsdatacenter Noord (ODC-Noord) dat capaciteit huurt in het Zernike Park-datacenter in Groningen (ODC-Noord beschikt zelf ook nog over een eigen locatie buiten de stad). 'We zijn er trots op dat we in opdracht van de Rijksoverheid verder kunnen bijdragen aan de verduurzaming van onze datacenterdiensten door de restwarmte van het datacenter te gebruiken om woningen duurzaam te verwarmen', aldus Jaap Jansma, manager ODC-Noord.

Het Amerikaanse QTS maakte medio 2019 zijn entree op de Nederlandse markt na de overname van twee datacenters in Groningen, één in de stad Groningen en één in de Eemshaven. Het betrof de rekencentra van het failliete bouwconcern TCN en ging om het Zernike Park-datacenter en de locatie in de Eemshaven die Google eerde huurde als zijn eerste hyperscale-locatie in Nederland.  

Computable Journaal: Energiezuinige it is een must

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7452020). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.