Managed hosting door True

Politie wijst hostingsector op criminele resellers

 

De Landelijke Politie roept de Nederlandse hostingsector opnieuw op waakzaam te zijn voor hosting resellers die cybercrime faciliteren. De politie identificeert tientallen partijen die zich afficheren als 'bulletproof dienstverlener' en een digitaal schild bieden aan criminelen die worden onderzocht door de autoriteiten. Aan brancheorganisatie Dutch Cloud Community (DCC) de vraag om medewerking.

'De politie denkt dat de hosting resellers op de lijst de schakels kunnen zijn tussen uw bedrijf en individuen of groepen die het volgende slachtoffer al in het vizier hebben', schijft de politie in een brief aan de DCC. Wat volgt is een lijst van bijna veertig namen van schimmige bedrijven die al dan niet openlijk hun diensten via internet aanbieden. Bijna een jaar geleden waarschuwde de politie de DCC ook voor criminele hosting resellers, wat destijds tot Kamervragen en contractbeëindigingen leidde.

De genoemde hosting resellers gebruiken de Nederlandse digitale infrastructuur vaak als verkoopargument. Nederland zou volgens de politie synoniem staan voor bullet proof, een vrijhaven waar cybercriminelen ongestoord hun gang kunnen gaan door de tolerante wetgeving. 'The Netherlands is to cybercrime what Switzerland is to money', citeert de politie een van de bedrijven. Ofwel: Nederland is het Zwitserland voor cybercriminelen.

Oproep

"The Netherlands is to cybercrime what Switzerland is to money"

Om het tij te keren en reputatieschade van de Nederlandse hostingsector te beperken, roept de politie de DCC op tot medewerking. Zo zouden de DCC-leden hun overeenkomst met de criminele partijen moeten herzien, risicobeoordelingen moeten doen en ervoor moeten zorgen dat de voorwaarden helder en consequent zijn.

'We willen geen servers in beslag nemen, waardoor inkomsten onder druk komen, legitieme klanten last krijgen en werkdagen worden verstoord, zonder ondernemingen de mogelijkheid te geven om hun bedrijfsvoering te wapenen', schrijft de politie in de brief.

Hosting resellers zijn bedrijven die serverruimte in datacenters doorverhuren aan derde partijen. Deze derde partijen hoeven overigens geen criminelen te zijn. Het kunnen bijvoorbeeld ook dissidenten zijn die anoniem willen blijven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7422688). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.