Managed hosting door True

Meta schrapt plannen megadatacenter Zeewolde

 

Trekkersveld 4 Zeewolde Meta Facebook datacenter

Artist impression van de datacenterlocatie (beeld: gemeente Zeewolde).

Er komt definitief geen megadatacenter van Facebook in de gemeente Zeewolde. De plannen waren al omstreden en nu trekt moederbedrijf Meta er de stekker uit. Er is volgens het techbedrijf geen goede match met de omgeving en het zou daardoor geen juiste investering zijn. Burgemeester en wethouders zijn verrast.

'Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is', meldt Meta. 'We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.'

Gezever

Met de beslissing komt een eind aan maandenlang gezever over de komst van het megadatacenter van Meta naar de zuidoostelijke Flevopolder. Het bedrijf had zijn pijlen gericht op een nog braakliggend terrein aan de rand van Zeewolde, het Trekkersveld 4. Daar zou een omvangrijk datacenter verrijzen.

De plannen konden afgelopen najaar rekenen op de goedkeuring van burgemeester, wethouders en de gemeenteraad, ondanks maatschappelijke bezwaren over het hoge energie- en waterverbruik en de geringe voordelen voor de werkgelegenheid.

Kritiek

De kritiek groeide, zeker toen afgelopen maart tegenstanders van Meta's datacenterplannen een meerderheid in de gemeenteraad verwierven en ook de Tweede en Eerste Kamer er grotendeels tegen bleken te zijn. Een deel van de grond is bovendien in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, dat niet akkoord ging met de verkoop aan de gemeente die het vervolgens beschikbaar wilde stellen aan Meta.

Naar aanleiding van deze kritiek zette het Amerikaanse bedrijf zijn megadatacenterplannen in maart on hold. Nu zijn ze definitief van de baan.

Verrast

Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde reageert verrast te zijn over de berichtgeving van Meta om zich terug te trekken.

'Het is inhoudelijk nog onduidelijk wat dit precies betekent voor de totale ontwikkeling van Trekkersveld 4', meldt het college. 'We gaan nu uitzoeken hoe we het project Datacenter, in nauwe samenwerking met Meta, zorgvuldig kunnen afsluiten.' De woordvoerder verwacht dat de afhandeling veel tijd in beslag neemt. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7377233). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.