Managed hosting door True

Datacenters wijzen op zuinige serverinstelling

 

Servers in datacenters verbruiken minder energie zodra hun zogeheten powermanagement is geoptimaliseerd. Dat wisten we al en optimalisatie van deze instellingen is zelfs wettelijk verplicht. Brancheorganisaties Dutch Data Center Association (DDA) en NLdigital starten een campagne om servereigenaren te wijzen op deze verplichting.

Datacenters worden geassocieerd met een hoog energieverbruik. Vooral de systemen voor koeling en elektriciteitsdistributie verbruiken veel stroom. De sector werkt al langere tijd aan energiebesparende maatregelen. Deze hebben voornamelijk betrekking op de eigen systemen in de datacenters. De servers in deze ruimten zijn echter meestal eigendom van derden; organisaties die de faciliteiten huren voor plaatsing van hun eigen apparatuur.

Uitdaging

'Met dit initiatief willen we onze klanten, die de eigenaar zijn van de servers, informeren over de verdere energie-efficiëntiemogelijkheden van hun computerapparatuur', zegt DDA-directeur Stijn Grove. Optimalisatie van het powermanagement is een maatregel op de lijst van erkende maatregelen voor datacenters, de zogeheten EML-lijst. De uitdaging zit hem volgens de brancheorganisaties in het feit dat de servereigenaren deze optimalisatie moeten instellen.

De datacenters die zijn aangesloten bij het initiatief gaan hun klanten persoonlijk attenderen op de noodzaak tot het nemen van deze maatregelen. Ook zullen zij hun vragen een Energie Efficiëntie Verklaring (EEV) te ondertekenen. Hierin geeft de klant aan bewust te zijn van deze maatregel, inventariseert hoe de instellingen staan en hoe hij deze aanpast indien nodig.

Handleiding

Hoe de aanpassing het beste plaatsvindt, staat vermeld in de 'Handleiding Happy Flow' (pdf), een document dat in samenwerking met fabrikanten werd opgesteld in het kader van Leap. Leap is een eerder initiatief van onder meer NLdigital en Amsterdam Economic Board voor technische maatregelen die leiden tot energiebesparing in de sector. Wat de juiste instellingen zijn, is afhankelijk van de gebruikte hardware en software zoals het besturingssysteem.

Bij de installatie van nieuwe servers wordt geadviseerd deze direct in 'balanced mode' te zetten. Hierdoor worden klokfrequenties van de processor aangepast aan de werkdruk, legde technisch adviseur Dirk Harryvan van Certios eerder uit bij Computable. In het geval dat een processor langer werkloos is (idle) en de powermanagement-instelling het toestaat, is de processor in een lagere energietoestand te brengen of zelfs uit te zetten. Dit kan gemiddeld tien procent energie besparen, zonder merkbare gevolgen voor de serverprestatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7337428). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.