Managed hosting door True

Komst datacenter Zeewolde opeens onzeker

 

Datacenter

De kans dat Facebook-moeder Meta in Zeewolde binnen afzienbare tijd een mega-datacenter neerzet, is minimaal. Als het aan de Eerste Kamer ligt dan komt het energieverslindende datacenter er zelfs nooit. Ook minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) heeft zich bij de tegenstanders gevoegd.

Bovendien won de oppositie in Zeewolde, de gemeente waar alles omdraait, de gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks de groter weerstand publiceert het college van B&W vandaag het bestemmingsplan waarna burgers in beroep kunnen gaan bij de Raad van State.

Een grote meerderheid in de Eerste Kamer stemde gisteren voor de motie Koffeman (Partij van de Dieren) die de regering vraagt een stokje te steken voor de uitvoering van dit bestemmingsplan. De Senaat wil eerst vastgesteld zien dat de vestiging niet strijdig is met het rijksbeleid, met name op gebied van energie. Als minister Hugo de Jonge deze motie uitvoert, is de impasse compleet. De bewindsman die een maand geleden nog geen mogelijkheden zag het project in Zeewolde tegen te houden, lijkt een draai te hebben gemaakt. 

Onlangs concludeerde hij dat Nederland te klein is voor datacenters van hyperscalers. Ze leggen onevenredig veel beslag op onze duurzame energievoorziening. De regering kan een besluit van de gemeente Zeewolde schorsen als het algemeen belang daarmee wordt geschaad. 
De minister laat thans het Rijksvastgoedbedrijf vaststellen of grond die nodig is voor het mega-datacenter, aan de gemeente is te verkopen. In onderzoek is of Zeewolde kan voldoen aan de eisen van het Rijk. Volgens de bewindsman is dat maar zeer de vraag. De Jonge zei dat het plan nog 'geen gelopen race' is. Dat lijkt het eufemisme van het jaar. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7333737). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.