Managed hosting door True

Ook datacenter-hub in Almere onzeker

 

Besluitvorming

Het gemeentebestuur van Almere wil een pas op de plaats maken bij de ontwikkeling van datacenters. B&W willen eerst meer duidelijkheid over de rol van het Rijk.

Omroep Flevoland meldt dat het gemeentebestuur niet wist van de provinciale lobby voor de komst van nog meer datacenters. B&W was niet op de hoogte van een schrijven hierover eind 2020 aan toenmalig minister Eric Wiebes. 

De ex-bewindsman van Economische Zaken en Klimaat (EZK) werd daarin om steun gevraagd voor een ‘hyperconnectivity hub’ in Almere. De provincie maakte zich warm voor de aanleg van een cluster datacenters op een terrein van 175 hectare langs de snelwegen A6 en A27. Maar het gemeentebestuur van Almere zegt die positieve houding van de provincie allerminst te delen, zolang de rol van het Rijk in deze affaire niet is opgehelderd. Ook in de kwestie rond het datacenter Zeewolde waar Meta (Facebook) 166 hectare nodig heeft, bestaat hierover onduidelijkheid.

Als beide projecten geen doorgang vinden betekent dat een forse streep door de rekening van de groeiplannen van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Tweederde van de groei moet uit deze regio komen waartoe ook Flevoland behoort, aldus een rapport vorig jaar van de Dutch Data Center Association (DDA).

Steekspel

Politiek gezien ontwikkelt zich rond de datacenters een complex steekspel waarvan de uitkomst lastig valt te raden. Plaatselijke en provinciale politici hebben de plannen voor hubs op de korrel. De twijfels lopen door vrijwel alle partijen heen. De CDA-fractie in de gemeenteraad van Almere is kritisch over de in Almere geplande hub. Het CDA vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor water en energie.

Daarnaast wil men weten welke consequenties de eventuele komst van Zeewolde heeft voor Almere. De SP in Almere stelt de hub-lobby aan de kaak. Ook binnen Provinciale Staten van Flevoland rommelt het. De Statenfractie van 50Plus vindt het raar dat de provincie zich hard maakt voor het project in Almere zonder dat de Staten hier actief over zijn geïnformeerd. 

Overigens telt Almere al een aantal datacenters, waaronder NorthC. Ook huisveste de stad lange tijd het computercentrum van woningbouwautomatiseerder NCCW.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7305033). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.