Managed hosting door True

Eerste Kamer: geen datacenter op landbouwgrond

Meerderheid tegen de komst van Facebooks hyperscale-datacenter in Zeewolde

 

stop verkeersbord einde gedaan

De Eerste Kamer verzet zich tegen het datacentrum dat Facebook-moeder Meta in Zeewolde wil laten bouwen. Deze vestiging is volgens de senaat in strijd met het algemeen belang.

Met name achter de enorme energiebehoefte van Facebook worden vraagtekens gezet. Ook zou het plan haaks staan op de passage in het nieuwe coalitieakkoord over datacenters en een goede ruimtelijke inrichting.

Een meerderheid van de Eerste Kamer nam dinsdag de motie-Koffeman (Partij van de Dieren) aan om de verkoop van landbouwgrond voor hyperscale-datacenters op te schorten. 

De regering wordt gevraagd het Rijksvastgoedbedrijf opdracht te geven met deze transactie voorlopig te wachten. Uitstel zou nodig zijn totdat een nieuwe kabinetsvisie voor ruimtelijke inrichting en datacenters gereed is.

Coalitie steunt motie niet

Alleen de regeringspartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie. In de Eerste Kamer heeft de coalitie echter geen meerderheid. Demissionair minister Carola Scholten (Landbouw) ontraadde gisteren de motie. Koffemans partij had vorige week in de Tweede Kamer een soortgelijk voorstel ingediend. Daar haalde deze motie het niet.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde stemde vorige week donderdag in met de komst van het grote datacenter.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7292381). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.