Managed hosting door True

'Bouw mega-datacenter moet uitgesteld worden'

 

Milieu-rapporteurs vinden het nog te vroeg om een bouwvergunning te verstrekken voor een mega-datacenter bij Zeewolde. Ze roepen de gemeente en de provincie Flevoland op om te wachten tot de gevolgen van het bouwverkeer voor de omliggende beschermde natuur duidelijk zijn. Dat staat in een recent advies.

Het gaat om een advies over de bouw van een hyperscaler-datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld IV in de gemeente Zeewolde. Daarin geven de betrokken partijen een aanvulling op een eerder milieu-effectenrapport.

Er is na een verzoek van de rapporteurs meer informatie verstrekt over duurzame energie-opwekking en de gevolgen voor de omgeving. Die informatie is volgens de rapporteurs nog steeds onvoldoende om te beoordelen wat de gevolgen van het bouwverkeer zijn. Daarom wordt verzocht om te wachten met een vergunning.

‘De commissie adviseert om de gevolgen van extra vervoersbewegingen op het Natura 2000-gebied Veluwe te onderzoeken. Zij acht deze informatie essentieel voor het volwaardig meewegen van het milieubelang bij de besluitvorming over de komst van het datacenter.’

Facebook, Amazon?

In februari van dit jaar gaf de gemeente de officiële aftrap van het mega-datacenterproject. Op het terrein komt een campus van vijf datacenters, die op zijn vroegst in 2028 operationeel zijn. Pas als de vergunning rond is, wil ontwikkelaar Polder Networks de naam van de partij achter de datacenters bekend maken. Volgens de gemeente gaat het om een Amerikaanse hightechbedrijf. In het geruchtencircuit worden onder meer Facebook en Amazon Web Services (AWS) genoemd.

Het Trekkersveld wordt met tweehonderd hectare uitgebreid. Tachtig procent daarvan is bedoeld voor de hyperscaler-locatie. Dat terrein is nu nog vruchtbare landbouwgrond. Om de bouw van het datacenterpark mogelijk te maken moet eerst de bestemming worden gewijzigd en moeten een viertal boeren worden uitgekocht. De bouwwerkzaamheden zouden dit jaar beginnen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7234459). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.