Managed hosting door True

Overheid gunt megatender Road2021 definitief

PQR/Telindus, SLTN/Axians, Centralpoint en Computacenter geselecteerd

 

Het Inkoopuitvoeringscentrum Noord (IUC-Noord) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OCW) heeft de winnaars bekendgemaakt van de 'Rijksoverheid Aanbesteding voor Datacenters 2021' (Road2021). De opdracht omvat de levering van datacenter-, netwerk-, en beveiligingstechnologie en bijbehorende dienstverlening voor met name het ministerie van Justitie en Veiligheid. De duur van het contract is drie jaar met een optie tot verlenging van één jaar. De geraamde waarde van de nieuwe overeenkomst bedraagt negentig miljoen euro, verdeeld over vier jaar. De combinaties PQR/Telindus en SLTN/Axians zijn samen met Centralpoint en Computacenter geselecteerd.

Bij het Rijk lopen diverse rijksbrede Road-aanbestedingen. Deze aanbesteding 'Datacenters 2021' is het vervolg op de tender Road2017 en wordt gecoördineerd door IUC-Noord van het ministerie van OCW. Deelnemers zijn de dienstonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, één deelnemer van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en één deelnemer van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Er zijn in totaal vier winnende partijen geselecteerd. Naast PQR/Telindus zijn dat Centralpoint, Computacenter en dus ook een combinatie van SLTN en Axians. Een woordvoerder van Telindus vertelt dat bij voorgaande tenders PQR en zijn bedrijf gescheiden opereerden maar omdat er nu zoveel hardwaremerken werden uitgevraagd het handiger was om de krachten te bundelen.

In deze aanbesteding speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Zo verwacht het Rijk van zijn leveranciers dat zij een bijdrage leveren aan de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent voor datacenters dat in 2030 alle hardware en netwerken moeten voldoen aan de zogeheten Energy Star-eisen, de meest energie-efficiënte hardware en netwerken worden ingekocht en de 'Data Center Infrastructure Efficiency' (de verhouding tussen het energieverbruik van de ict-apparatuur en het totale energieverbruik van het datacenter) minimaal 50 procent is.

Road-tenders

Vier jaar terug bij Road2017 waren PQR en Telindus ook al van de partij, zij het dat laatstgenoemde bedrijf toen samenwerkte met Misco (nu Computacenter). Andere winnaars waren Scholten Awater (nu Centralpoint) en SLTN. Het kwartet van 2017 wint nu dus ook min of meer Road2021.

Voor Telindus is het de tweede grote Road-gunning in korte tijd. Vorig jaar was de ict-dienstverlener ook al een van de winnaars van Road2020. Dit was een mega-aanbesteding voor datacentermiddelen en -diensten aan diverse rijksdepartementen. De geraamde contractwaarde over vier jaar bedroeg 243 miljoen euro. Winnaars waren toen, naast Telindus, SLTN, SJ-Solutions, Axians en Centralpoint.

De woordvoerder meldt dat een paar rijksoverheden zelf een datacentermiddelen-aanbesteding organiseren, te weten de Nationale Politie, Defensie en de Belastingdienst. Die laatste dienst zou in eerste instantie meedoen met Rijkswaterstaat in de Road2020-tender, maar blies dat af. Daarnaast is er nog een aantal organisaties in Noord-Nederland, zoals DUO en RDW, die gezamenlijk een datacentertender uitschrijven. 'Bij deze laatste partijen is in voorbereiding Road2022, de opvolger van Road2018. Daar willen wij als Telindus natuurlijk zeker aan mee doen.'

SLTN en Axians

Binnen Road2021 gaan SLTN en Axians dus ook de samenwerking aan. Als winnende combinatie beschikken zij gezamenlijk over de hoogste partnerstatussen en goede relaties bij fabrikanten als HPE (HIT en Aruba), Cisco, NetApp, Dell EMC, Nutanix en Fortinet.

‘SLTN en Axians gaan samen invulling geven aan de gewonnen aanbesteding Road2021’, aldus SLTN-ceo Eugene Tuijnman. ‘De aanpak van SLTN is om samen met onze klanten duurzame en veilige datacentermiddelen te realiseren. Door de kwalitatieve inbreng van Axians op het gebied van networking hebben we een zeer sterke combinatie kunnen neerzetten om de komende vier jaar het ministerie van Veiligheid en Justitie en haar departementen te kunnen assisteren bij de levering en implementatie van haar it-systemen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7225915). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.