Managed hosting door True

Schimmige grondaankoop voor Google-datacenter

 

Voor de komst van het Google-datacenter in de Groningse Eemshaven hebben schimmige praktijken plaatsgevonden. Er is sprake van machtsmisbruik bij de partijen die hun grond verkochten. Waar de één de dupe is, scoort de ander een miljoenen. Dat schrijft NOS op basis van onderzoek van Nieuwsuur.

Nieuwsuur heeft tientallen notariële akten, kadastrale uittreksels, taxatierapporten, jaarverslagen, notulen, rechtbankstukken, wob-verzoeken en tot nu toe vertrouwelijke documenten rondom de aankoop van grondgebied voor het Google-datacenter onderzocht. Op basis van deze data komt het tv-programma met een reconstructie van de aankoop.

De hoofdrol van de aankoop is weggelegd voor het havenbedrijf Groningen Seaports (GSP). Dit was een overheidsinstelling, maar werd in 2013 geprivatiseerd (met wel publieke aandeelhouders). Die organisatie moest tien jaar geleden met haast nieuwe grond aankopen voor de bouw van het datacentrum van Google. Zij aasde op de grond van boer Nico Wiertsema en familiebedrijf Bakker Bierum. 

Volgens Nieuwsuur voerde GSP in het geheim gesprekken met Microsoft en Google. ‘Uit de stukken van het tv-programma blijkt dat GSP niet alleen onbevoegd handelde en de ene partij benadeelde terwijl de ander bevoordeeld werd: er blijkt ook dat het toezicht op het geprivatiseerde GSP compleet faalde’, schrijft de NOS. ‘De provincie erkent desgevraagd dat het cruciale documenten, zoals het geheime contract met Bakker Bierum, niet eens meer in het provinciale archief kan terugvinden.’

Gedupeerde is boer Wiertsema. De verkoop van zijn grond werd opgezet, tot GSP de koopovereenkomst plots introk. De boer verkocht zijn grond noodgedwongen voor een bodemprijs aan Bakker Bierum. Die kon vervolgens zijn grond, inclusief het aangekochte terrein van boer Wiertsema, het met 900.000 euro winst doorverkopen aan GSP. Ook volgt in 2019 nog een miljoenenvoordeel, wanneer de provincie het stuk grond van het familiebedrijf voor acht miljoen euro tijdelijk pacht.

De gehele reconstructie valt te lezen op de website van NOS

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7181072). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!