Managed hosting door True

Acties voor bouwstop datacenters Wieringermeer

 

Time out

Actievoerders kondigen nieuwe acties tegen de plannen voor de bouw van nog eens vijf nieuwe datacentra op het bedrijventerrein bij Agriport in de gemeente Hollands Kroon. Zij bepleiten een bouwstop, net als eerder in Amsterdam en de Haarlemmermeer. Dit meldt NH Nieuws.

Er staan twee datacenters op Agriport: een van Google en een van Microsoft. Het laatste concern kreeg recent groen licht voor de bouw van een tweede dataschuur. Daarnaast buigt de Noord-Hollandse gemeente zich over plannen voor de komst van nog eens vier datacentra. Volgens NH Nieuws is daarmee is een oppervlakte van 340 voetbalvelden gemoeid

De werkgroep Red de Wieringermeer kondigt daarom nieuwe acties aan. Volgens de actievoerders zijn de datacentra 'energie-slurpende en lelijke gebouwen' en dreigt het landelijke open polderlandschap in de Wieringermeer verloren te gaan. Bovendien staat de bouw van nieuwe datacenters ingetekend aan de westkant van de snelweg A7, terwijl de gemeente eerder had beloofd hier niet te gaan bouwen. De werkgroep wijst er op dat het hier om landbouwgrond gaat, terwijl er nog voldoende bedrijfsterrein is als eventuele bouwlocatie.

Zichtbaar protest

De actiegroep brengt de Red de Wieringermeerbode uit, een krantje om inwoners te informeren over de ontwikkelingen rond de datacenters. Daarnaast komt er waarschijnlijk een groot protestspandoek langs de A7 en overwegen de actievoerders huis-aan-huis een actieposter te verspreiden. Verder loopt er nog de petitie van een andere actiegroep: Data non Grata. Die is inmiddels bijna drieduizend keer ondertekend en wordt nog aan de gemeente overhandigd. De gemeenteraad neemt in het voorjaar een beslissing over de bouw.

De actievoerders pleiten voor een bouwstop voor datacenters, net als vorig jaar in Amsterdam en de Haarlemmermeer werd afgekondigd. Zoals een lid van Data non Grata tegen NH Nieuws zegt: 'Waar stopt het?... We hebben niks tegen de datacenters, want die hebben we nodig. Net als dat je garages nodig hebt om je auto naar toe te brengen, maar hier staan ook geen acht garages.'

Niet transparant

De gemeente Hollands Kroon schermt met het argument dat de datacenters zorgen voor meer economische bedrijvigheid bij lokale ondernemers en meer werkgelegenheid. Harde cijfers om dit te onderbouwen, ontbreken echter. Sterker nog, bij de bouw van hun datacenters schakelen Google en Microsoft voornamelijk hun eigen aannemers en technici uit het buitenland in. En om een datacenter draaiende te houden is maar een handjevol mensen nodig.

De actievoerders vinden dat Hollands Kroon schimmig doet over de gehele gang van zaken (Red de Wieringermeer spreekt zelfs van 'misleiding') en deze zogenaamde voordelen. Tegen NH Nieuws laat de gemeente weten dat zij 'in gesprek is met de bedrijven om het maatschappelijk rendement, zoals werkgelegenheid, opleidingen, investeringen in duurzame energie en besparing beter over het voetlicht te brengen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7130669). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.