Managed hosting door True

Amsterdam wil even geen nieuwe datacenters

Tijdelijke bouwstop geeft gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer de tijd voor nieuw beleid

 

Bouw datacenter bij Schiphol-Rijk

Als het aan Amsterdam en Haarlemmermeer ligt, komen er voorlopig geen nieuwe datacenters in de regio. De twee gemeenten hebben een tijdelijke bouwstop afgekondigd. Aanleiding voor de maatregel is de enorme toename van het aantal datacenters. Ze nemen te veel ruimte in en gebruiken te veel energie.

Er zijn in de wereld weinig regio's waar zoveel datacenters staan als in de regio rond Amsterdam. De laatste jaren kiest de ene na de andere leverancier voor vestiging nabij de hoofdstad. Alleen al in 2018 groeide de datacentercapaciteit er met twintig procent. Deze groei is van economisch belang, maar gaat gepaard met grote publieke en private investeringen en legt druk op de duurzame ambities van de gemeenten.

Weinig regie

De tijdelijke bouwstop geeft de twee gemeenten de gelegenheid om meer regie te krijgen op de vestiging van datacenters in de regio. Veel regie hebben ze momenteel namelijk niet. Op veel locaties passen de datacenters in het bestaande bestemmingsplan en energiebedrijf Liander en netbeheerder Tennet zijn wettelijk verplicht om te leveren.

De gemeenten hebben nu een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen waarmee, in afwachting van nieuw regionaal beleid, de vestiging van nieuwe datacenters wordt stopgezet. Het besluit geldt voor één jaar, vertelt de woordvoerder van verantwoordelijk Amsterdams wethouder Marieke van Doorninck. Deze tijd wordt gebruikt om het nieuwe regionaal vestigingsbeleid te verwerken in de gemeentelijke bestemmingsplannen. 

Beleidsonderdelen

De wethouder verwacht dat het nieuwe beleid uiterlijk eind 2019 gereed is. Beoogde onderdelen ervan zijn onder meer dat datacenters groene stroom gebruiken en hun restwarmte kosteloos beschikbaar stellen voor de verwarming van woningen. Bovendien willen de gemeenten dat nieuwe datacenters zo min mogelijk ruimte gebruiken en op een goede manier worden ingepast in de omgeving. Het nieuwe beleid komt tot stand in samenspraak met de sector.

Lopende projecten voor de vestiging van datacenters worden vooralsnog vergund, zolang ze passen in de lijn van het nieuwe beleid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6703947). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij Gemeente Amsterdam
Vacatures Datacenters

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.