Managed hosting door True

HPC Consortium wil markt betaalbare hpc bieden

 

netwerk

Drie Nederlandse bedrijven - Bytesnet d’Root, FTL Systems en Asperitas - en het Britse DDN hebben het HPC Consortium opgericht. Doel is om de markt te voorzien van betaalbare super-rekenkracht en dataopslag. De vraag naar high-performance computing (hpc) is groot, maar de investeringen zijn voor veel partijen te hoog, aldus het kwartet.

De vier initiatiefnemers zijn datacenteraanbieder Bytesnet d’Root en FTL Systems, leverancier van high-performance chipsets, uit Groningen, Asperitas (immersiekoeling voor datacenters) uit Haarlem en Datadirect Networks (DDN; dataopslag-oplossingen) uit het Britse Chatsworth. Door de handen ineen te slaan verwacht het viertal razendsnelle rekenkracht en dataopslag aan te kunnen bieden tegen lage exploitatiekosten, mede door een lage energie-voetafdruk.

Zo zijn bijvoorbeeld de chipsets van FTL Systems voor de volle honderd procent te gebruiken dankzij de vloeistofkoeling van Asperitas, waarbij geen sprake is van oververhitting. Datzelfde voordeel geldt voor de dataopslag van DNN, die overigens ook nog eens een twee tot zes keer grotere capaciteit claimt dan gebruikelijk per datacenter-rackunit.

Datalab

Daarbij biedt Bytesnet d’Root in het nieuwe datacenter in Groningen samenwerkingsplekken (datalabs) voor de wetenschap, de industrie en het bedrijfsleven. 'Naast het gezamenlijk bouwen aan duurzame superrekenkracht en dataopslag moest het kunnen meedenken met innovatieve ideeën en nieuwe businessmodellen ook een plek krijgen. Daar zit voor ons de toegevoegde waarde', meldt Peter de Jong, directeur van Bytesnet, in een persverklaring.

Zo is er bij Bytesnet d’Root inmiddels een innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool uit Groningen ingericht, maar is het datacenter eveneens de thuisbasis voor het Science Datacenter van Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Miljoenen beelden uit het heelal worden razendsnel verwerkt ten behoeve van de wetenschap en het doen van nieuwe ontdekkingen, aldus De Jong.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6686964). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.