Managed hosting door True

‘Groei datacenters in regio door edge computing’

 

Het ITB2 Datacenters in Apeldoorn, een voorbeeld van een regionaal datacenter.

Hoewel de regio Amsterdam het epicentrum blijft van de Nederlandse datacentermarkt, groeit het vloeroppervlak van datacenters in regio’s buiten de hoofdstad flink. 11 procent van de nieuw te realiseren vierkante meter aan vloeroppervlakte van datacenterruimten zal buiten de regio groot-Amsterdam ontstaan. Eerder was dat twee procent.

"71 procent van alle datacentercapaciteit in Nederland is gevestigd in de regio groot-Amsterdam"

Dat staat in 'State of the Dutch Data Centers 2018 - Always On', een rapport van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association. (DDA). De DDA verwacht dat door de opkomst van systemen die via IoT-netwerken, LoRa en 5G gekoppeld zijn steeds meer vraag ontstaat naar rekenkracht die niet centraal gedistribueerd wordt, maar aan de randen van het netwerk wordt aangeboden. Regionale datacenters moeten in die infrastructuur voor zogenoemde edge-computing voorzien.

Uit het rapport komt verder naar voren dat de groei van de sector als geheel iets afvlakt. Het totaal aantal vierkante meter aan vloeroppervlakte dat voor datacenterdiensten wordt gebruikt steeg tussen mei 2017 en mei 2018 van 283.000 naar 308.000 vierkante meter, een groei van 8,8 procent. Tussen 2016 en 2017 steeg het netto vloeroppervlak met 12,3 procent (van 252.000 vierkante meter naar 283.000 vierkante meter).

Verder blijkt uit het rapport dat de datacentermarkt rond Amsterdam, in een radius van vijftig kilometer rond Amsterdam, gemiddeld jaarlijks 18 procent groeit, gemeten over de afgelopen zeven jaar. 71 procent van alle datacentercapaciteit staat in dat gebied waar naast Amsterdam ook Almere, Aalsmeer, Haarlem, Hoofddorp/Schiphol en Purmerend worden gerekend. DDA: ‘De ambitie om te groeien lijkt bovendien voorlopig niet ten einde te komen: voor de komende jaren is zo’n 184.000m² aan vloeroppervlak in nieuw te bouwen multi-tenant datacenters gepland.’

‘Bijna grootste datahub van Europa’

Volgens de brancheorganisatie neemt de regio Amsterdam een unieke positie in omdat het zowel een colocatie-hub als hyperscale cluster is. ‘Die uitzonderlijke combinatie maakt Amsterdam de op een na grootste markt van Europa net na Londen, met een marktaandeel van maar liefst 32 procent. Nu al bezetten de hyperscale campussen een gebied van maar liefst 72.000 vierkante meter.’ Volgens DDA is het slechts een kwestie van tijd voordat Amsterdam, maar eigenlijk heel Nederland, zich de grootste datahub van Europa mag noemen.

Tot de campussen rekent DDA, de regio-Noord (Middenmeer), Amsterdam-West, Science Park, Almere, Schiphol en Amsterdam Zuid-Oost.

 

 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6378696). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.