Managed hosting door True

Equinix zet extra datacenter Frankfurt neer om Brexit

Haitsma Beton zet hoofddraagconstructie neer

 

De Amerikaanse datacenterdienstverlener Equinix bouwt een nieuw datacenter in Frankfurt. Vanwege de komende Brexit verhuizen grote (financiële) bedrijven naar Europese steden op het vaste land, zoals Frankfurt. Deze bedrijven hebben behoefte aan snelle dataverbindingen. Het nieuwe project in Frankfurt betreft een datacenter met een oppervlak van 12.500 vierkante meter. Het Friese Haitsma Beton is gevraagd om de hoofddraagconstructie te leveren.

Hoofdaannemer voor het project is het Ierse Mercury. In opdracht van Boekel Bau uit het Duitse Kevelaer, onderdeel van het Brabantse Van Boekel Bouw & Infra, levert Haitsma Beton uit Kootsertille de prefab betonconstructie, bestaand uit balken, kolommen en TT-vloeren.

'Op de plaats van het nieuwe datacenter stond een oud kantoor. Tijdens de sloop is er meer asbest aangetroffen dan verwacht, waardoor de bouw acht weken vertraging opliep. Gezien de afspraken met toekomstige gebruikers, is de opleverdatum echter hetzelfde gebleven. Dat heeft geresulteerd in de keuze voor een zeer snelle bouwmethode', zegt Klaas Ellens, accountmanager utiliteitsbouw Haitsma Beton. Levering en montage zal plaatsvinden van medio februari tot eind april.

Het datacenter heeft vier bouwlagen en krijgt een prefab betonnen draagconstructie van Haitsma Beton. Daarbij wordt gebruik gemaakt van betonnen kolommen, liggers en TT-platen. Een TT-plaat - genoemd naar de vorm van de betonnen elementen - is een prefab betonnen vloersysteem dat bestaat uit een dunne bovenflens en twee voorgespannen ribben aan de onderzijde. De TT-platen hebben een recht uiteinde, voor de oplegging op de balken. De balken steunen weer af op kolommen, die daartoe zijn voorzien van consoles.

Ellens: 'TT-platen hebben met hun voorspanning een relatief laag eigen gewicht en kunnen hoge belastingen opnemen. Met deze slanke en bijzonder sterke elementen kan de ruimte boven de plafonds beperkt worden. Tussen de ribben van de TT-platen is ruimte voor bijvoorbeeld datakabels en leidingen. Ook kunnen in de flens met druklaag eenvoudig sparingen en instortvoorzieningen aangebracht worden. Tevens kunnen al veel voorzieningen in de vloer meegenomen worden om een nog hoger bouwtempo te realiseren.'

Aantallen

Alle prefab betonnen elementen worden door Haitsma Beton 'just-in-time' over de weg aangeleverd. In totaal gaat het om 628 TT-530 platen met een bruto oppervlak van 12.590 m². De hoogte van deze elementen is 0,53 meter. De dikte van de plaat is 60 mm. Breedten zijn 1,60 tot 2,80 meter en de lengte varieert van 8,90 tot 9,10 meter. De TT-platen wegen gemiddeld zeven ton per stuk. Verder worden er 326 sponningbalken met een totale lengte van twee kilometer geleverd. Tot slot gaan er 116 kolommen (in totaal 1.500 meter) met meerdere consoles naar Frankfurt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6277014). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.