Managed hosting door True

Nederlandse datacentermarkt maakt groeispurt

 

Datacenter Colt

De Nederlandse datacentermarkt groeit hard en staat er internationaal gezien sterk voor. De branche vormt bovendien een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en maatschappij. Dat zijn conclusies uit het Dutch Datacenter Report 2015 van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA).

DDA benadrukt dat de datacenteractiviteiten in het gebied in en rondom Amsterdam harder groeien dan in de andere belangrijkste Europese datacenterlocaties Londen, Parijs en Frankfurt (volgens cijfers over groei en bijbouw van datacenterruimten CBRE).

De brancheorganisatie: Amsterdam neemt die positie in doordat het de thuisbasis is van het grootste internetknooppunt van West-Europa en in vergelijking met de Londen, Parijs en Frankfurt beschikt over een beter zakenklimaat en betaalbare grondprijzen. Ook de ligging vlakbij Schiphol, waardoor de datacenters gemakkelijk toegankelijk zijn voor internationaal bezoek, wordt genoemd.

Binnen Nederland ontpoppen naast Amsterdam de regio's Rotterdam, Eindhoven en Groningen zich tot gebieden met veel datacenter-actviteiten. DDA: 'In deze regio's is de groei het sterkst. Hier bevinden zich kennisintensieve en innovatieve bedrijven die zich verder ontwikkelen dankzij een goede ict-infrastructuur.'

Bezettingsgraad

De onderzochte datacenters hebben inclusief kantoorruimte gezamenlijk een oppervlakte van in totaal 460.000 vierkante meter met 350 MW aan vermogen. Bij de grote aanbieders is tussen 70 procent en 90 procent van de ruimte verhuurd.

Opvallend is dat bij kleinere partijen de bezettingsgraad op dit moment tussen de 25 en 50 procent is. Ongeacht de huidige overcapaciteit heeft de helft van de datacenters plannen om in 2015 uit te breiden. De helft van de ondervraagde partijen denkt binnen vijf jaar een nieuw gebouw neer te zetten.

Dat de marktomstandigheden voor regionale en lokale datacenter-activiteiten uitdagend zijn, blijkt ook uit recente Computable-berichten over onder andere het faillissement van Cyberbunker-uitbater Data Protectors en uitstel van het Zwolse datacenter TGDC

Toename cloud

DDA: 'Het overgrote deel van de datacenters (45 procent) is in gebruik door technologiebedrijven zoals hosting providers, isv’s (Independent Software Vendors) en online dienstverleners. De cloud is daarbij een grote aanjager en bovendien een groeiende trend.'

De onderzoekers verwachten dan ook snel dat meer dan de helft van datacenters door technologiebedrijven gebruikt wordt. 

Banen en ecosysteem

De onderzoekers concluderen: 'Datacenters zijn niet arbeidsintensief. Toch spelen ze een niet te onderschatten rol voor de werkgelegenheid. Alle datacenters samen bieden een werkgelegenheid van 2100 voltijdbanen.'

Volgens DDA reiken de economische effecten van datacenters verder dan de werkvoorziening op de locaties zelf. 'De Nederlandse datacenters vormen meer en meer een ecosysteem. Dat systeem vormt een belangrijke basis voor tal van bedrijven, van start-ups tot corporates, van ict-leveranciers tot aan de maakindustrie. Maar door verregaande digitalisering zijn ook maatschappelijke instituten als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen sterk afhankelijk van dit ecosysteem.

Duurzaam

Een belangrijke graadmeter voor de duurzaamheid van een datacenter is de power usage effectiveness (pue). Hoe lager dit getal, hoe beter. Bij de onderzochte datacenters ligt de gemiddelde pue op 1,31, ruim onder het internationale gemiddelde van 1,8. Daarnaast maakt 80 procent van de ondervraagden volledig gebruik van groene energie.

Over het onderzoek

Het onderzoek richtte zich op commerciële datacenters die fysieke ruimte aanbieden voor het huisvesten van ict-apparatuur van bedrijven. Grote internationale partijen zoals Google en Microsoft zijn daarin niet meegenomen, ook bedrijven met een eigen datacenter zijn buiten beschouwing gelaten.

Nationale datacenterdag

DDA-directeur Stijn Grove overhandigde het rapport aan de commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, Wim van de Donk. Dat deed hij tijdens de door de DDA uitgeroepen Nationale Datacenterdag, waarbij deelnemers als Interconnect een kijkje achter de schermen bieden Het volledige rapport Dutch Datacenter Report 2015 is hier online beschikbaar.

Computable Seminar

Computable organiseert 24 juni 2015 een seminar over kansen creëren in het datacenter. Onder andere het onderwerp hybride infrastructuren staat daar op de agenda. Meld je hier aan voor dit gratis evenement.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5414775). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.