Managed hosting door True

Alticom test EU-software energiebeheer

 

Datacenterleverancier Alticom stelt drie datacenters beschikbaar als testlocatie voor software die het energieverbruik in datacenters moet terugdringen. Die programmatuur wordt ontwikkeld binnen het Europese Geyser-project en sluit aan op de doelstelling van de Europese Unie om in 2050 de CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen. De eerste versie van de software zal in mei 2015 beschikbaar zijn.

De eerste tests worden in september 2015 uitgevoerd in datacenters in Wormer, Lopik en Roermond. Alticom benadrukt dat de testomgeving zonder risico is voor klanten. Het bedrijf stelt dat vooral relatief kleinschalige datacentra zich goed lenen voor het project doordat daar eenvoudig en snel getest wordt hoe de housingpartner de prestaties van het datacenter kan optimaliseren.

Het projectteam Geyser richt zich op de ontwikkeling van besturingssoftware voor het interne klimaat van datacentra. De Europese Unie ondersteunt het plan met 2,9 miljoen euro.De ict -sector en met name datacenters zijn grootverbruikers van energie door de koel- en luchtcirculatie-installaties. Om het duurzame datacenter te ontwikkelen is het multidisciplinaire programma Geyser gestart.

Smart City

Ed Boerema, ceo bij Alticom: ‘We zijn in 2009 al begonnen met het efficiënter maken van onze datacentra. Waar Geyser software ontwikkelt op het gebied van energiebeheer, leveren wij inzicht in de onderdelen binnen een datacenter die aangestuurd kunnen worden. Dat heeft vooral te maken met de beheersing van koude en warme lucht.'

Alticom meldt dat het Geyser-project ook bijdraagt aan de doelstellingen van Smart City, een aanpalend project van de Europese Unie, waarbij steden uiteindelijk energieneutraal moeten worden. ‘Een groot deel van de energie die wij gebruiken, wordt omgezet in warmte. In een aantal gevallen verwarmen we onze mediatorens al met deze energie, maar we kijken ook hoe onze partners in het project deze restwarmte beter kunnen gebruiken.’

24 mediatorens

Alticom is eigenaar van 24 hoge mediatorens en negen lagere masten in Nederland die samen een belangrijk deel van de Nederlandse omroep- en telecommunicatie-infrastructuur vormen.

Sinds 2009 biedt het bedrijf datacenter housingdiensten vanuit de mediatorens. Alticom is opgericht in 2007 en bestaat uit een team van vijftien medewerkers. Alticom Datacenters is aangesloten bij GreenIT en betrokken bij de oprichting van de Dutch Datacenter Association.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5261616). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.