Managed hosting door True

Datacenter gebruikt te weinig groene stroom

 

Commerciële Nederlandse datacenters maken te weinig gebruik van groene stroom. Dat blijkt uit onderzoek van Hivos. De ontwikkelingsorganisatie deed afgelopen maanden onderzoek naar het energiegebruik van datacenters in ons land. Slechts vier van de 28 datacenters maakt gebruik van 100 procent groene stroom.

Aanleiding voor het onderzoek is de explosieve groei van het dataverkeer en de kooldioxide-uitstoot die hiermee gepaard gaat. Hivos benaderde de 28 grootste commerciële datacenters van Nederland met een korte vragenlijst over welk energieproduct zij inkopen. Van de 28 ondervraagde datacenters maken slechts vier gebruik van groene stroom (Alticom, Atos, Eurofiber en KPN). Eén bedrijf is in onderhandeling om de overstap naar groene stroom te maken. Bedrijven als BT Nederland, Equinix, Interoute, Switch Datacenters, Smart DC, Tele2 en Terremark/Verizon maken wel volledig gebruik van groene stroom, maar deze leidt niet tot een verlaging van de kooldioxide-uitstoot.

Lichte stijging

Vorig jaar deed Hivos rond deze periode eenzelfde onderzoek naar het energiegebruik van 23 datacenters. Slechts drie bedrijven (KPN, Evoswitch en Alticom) maakten destijds gebruik van groene stroom. Ten opzichte van vorig jaar is er een lichte stijging te zien in het gebruik van groene stroom. Een ander aandachtspunt van het onderzoek is de transparantie over stroomgebruik. Vorig jaar bleek dat bijna de helft van de datacenters onvoldoende inzicht gaf in het type stroom dat zij gebruikten. Dit jaar is de transparantie over het geheel toegenomen, maar nog steeds geven tien bedrijven onvoldoende inzicht.

Volgens Hivos beweegt de datacenter-sector wel in de goede richting, maar gaat het nog te traag. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat er nog veel te winnen is in de datacenter-sector op het gebied van energie-inkoop en transparantie. Het besef dat groene stroom niet altijd even groen is lijkt er bij de meeste datacenters inmiddels wel te zijn, maar er gebeurt nog echt te weinig’, zegt Marieke Kragten, projectleider van het onderzoek.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5257531). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.