Managed hosting door True

Koeling serverruimtes kan veel energiezuiniger

 

Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen wel 40 tot 50 procent energie besparen op de koeling van hun serverruimte. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uit dit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de serverruimtes van bedrijven momenteel wordt gekoeld met airconditioningsystemen. Deze airco’s zijn echter niet specifiek ontworpen voor de koeling van ict-ruimten waardoor het energieverbruik hoger is dan nodig.

Volgens de RVO, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is het energieverbruik hoger door onder meer de menging van koude en warme luchtstromen in de ruimte en door een te lage ‘verdampertemperatuur’. Bij de ingestelde verdampertemperatuur schakelt de airco aan of uit.

Uit het door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft in opdracht van RVO uitgevoerde onderzoek 'Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes' blijkt ook dat bedrijven de serverruimtes soms op nodeloos lage temperaturen houden, waardoor er meer energie gebruikt wordt dan eigenlijk nodig is.

In het onderzoeksrapport zijn een aantal ‘beste’ koeltechnieken beschreven, die bovendien zijn doorgerekend op hun energetische prestaties. Het zijn deze berekeningen geweest waaruit de conclusie naar voren kwam dat bedrijven minimaal 40 tot 50 procent en maximaal 85 procent op het energiegebruik van de koeling kunnen besparen. Het is dan wel zaak dat bedrijven voor hun serverruimte de juiste koeltechniek implementeren. De beste koeltechniek is wel voor iedere serverruimte anders en onder andere afhankelijk van de grootte van de serverruimte, aldus RVO.

Aftrek

In het rapport staat wat volgens de onderzoekers de best beschikbare koeltechnieken zijn per type serverruimte. En wat per koeltechniek de gemiddelde investeringskosten zijn. Ook de terugverdientijd van investeringen is vermeld. Voor alle typen serverruimte heeft de zogeheten ‘vrije koeling’ overigens een gemiddelde terugverdientijd van drie tot zes jaar.

RVO heeft met het onderzoek gekeken naar kantoren met serverruimtes tot zeshonderd vierkante meter. Maar juist ook de kleinere serverruimtes tot 110 vierkante meter zijn interessant, aldus Harry Beekhof, projectleider van het onderzoeksrapport. ‘Deze groep maakt tot nu toe weinig gebruik van de Energie investeringsaftrek (EIA)-regeling’, aldus Beekhof. Met deze fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken kunnen bedrijven voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5235285). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.