Managed hosting door True

ICTroom bouwt datacenter voor Cegeka

 

Datacenter Cegeka

Ict-dienstverlener Cegeka ontwikkelt een nieuw datacenter in Zuid-Limburg. ICTroom uit Lijnden ontwerpt en bouwt het Tier 3-gecertificeerde datacenter. Het gaat om een investering van meer dan tien miljoen euro. Hoe de financiële lasten precies zijn verdeeld willen beide partijen niet toelichten. Het rekencentrum moet in juni 2015 operationeel zijn. Volgens de dienstverlener gaat het om het meest energiezuinige datacenter van Nederland.

Het nieuwe datacenter heeft een schaalbare opzet volgens het IMD-concept van ICTroom. Het krijgt een capaciteit van 750 kW per module waarin plaats is voor blokken van 160 racks. De locatie van het nieuwe datacenter is de gemeente Sittard-Geleen in het zuiden van Limburg. De van oorsprong Belgische ict-dienstverlener kiest bewust voor de ligging vlakbij de grens met België en Duitsland. Door de recente overname van Brainforce heeft het bedrijf er in korte tijd Nederlandse en Duitse klanten bijgekregen.

ICTroom en Cegeka hebben gekozen voor de hoogst efficiënte componenten voor de elektrische infrastructuur en koeling die momenteel beschikbaar zijn. Zo zal een redundante koelinstallatie het datacenter koelen met koude buitenlucht met behulp van een indirect Air2Air-principe van GEA. Daardoor moet het energieverbruik van de koelinstallatie met een factor zeven gereduceerd worden.

Het ontwerp is Tier 3-gecertificeerd. Dat betekent dat de technische infrastructuur volledig dubbel is opgebouwd, waardoor elk onderdeel kan worden onderhouden of vervangingen kan ondergaan zonder impact op de ict-systemen. De meest kritieke schakels in de stroomvoorziening worden in een hogere redundantie uitgevoerd dan volgens de Tier 3-classificatie vereist is en zijn in hoge mate geautomatiseerd en beveiligd door Siemens. De beloofde beschikbaarheid wordt daardoor 99,98 procent.

Groeiplan

Datacenter Cegeka Sittard-Geleen (artist impression)

Nadat de bouw van het datacenter voltooid is, zal ICTroom zorgen voor het onderhoud en beheer van de technische installaties. ICTroom accountmanager Johan Claes: 'De toepassing van zonne-energie zorgt ervoor dat er minder energie uit het net betrokken hoeft te worden. Het onderhoudsprogramma van ICTroom waarborgt dat deze energiedoelstellingen voor Cegeka geoptimaliseerd blijven.'

Cegeka ziet kansen om de activiteiten in de Nederlandse markt uit te breiden. Het gaat vooral om applicatie- en infrastructuurdiensten. Om dat groeiplan in goede banen te leiden, is in juni 2014 het directieteam gewijzigd. Sander Lochtenberg, die eerder voor Ordina werkte, is verantwoordelijk voor het operationeel uitbouwen van de infrastructurele oplossingen in Nederland. Jan Willem van den Bos krijgt een nieuwe rol en gaat zich specifiek richten op het verder ontwikkelen van de commerciële activiteiten rondom het aanbod van infrastructuur-diensten, in het bijzonder de outsourcingoplossingen in Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5204490). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.